Pasji voh

Objavljeno: 01.10.2014

Pasji horizont_pasji voh

Pasji nos predstavlja psu to, kar človeku predstavljajo oči.

Z vohom pes prepoznava in spremlja svet ter dogajanje v njem.

V trenutkih, ko pes strmi v nek objekt ali osebo, bistvene informacije o njem pridobiva s prepoznavanjem vonjev in ne vidom.

Ko vidite pse strmeti drug v drugega, med njimi že poteka komunikacija, ki je nam, ljudem, nerazumljiva, saj njena osnova leži v identifikaciji vonjev.

MOČ PASJEGA VOHA

Vsekakor velikost in dolžina pasjega nosu vplivata na kakovost in zajem površine, ki jo pes (za)vonja, a vseeno še najmanjši pasji nos vonja okolico in njegovo vsebino veliko bolje kot človeški.

V pasjih možganih je del, ki je specializiran za identifikacijo vonjev, kar 40-krat večji od človeškega.
Ocenjeno je bilo, da psi lahko prepoznajo vonj nekje v povprečju do 10.000-krat bolje kot človek.

Tako, na primer, ko človek vstopi v sobo in vidi na kavču ležati osebo pokrito z odejo, pes to prepozna preko vonja. Z vohom zazna prostor, kavč, odejo in »dišeče« noge svojega lastnika. Tako ve, kje lastnik je in kaj počne, ne da bi ga moral pri tem videti.

Usposobljeni psi zaznajo mamila, pogrešane osebe, orožje in nenazadnje tudi bolezni.
Zanimivo je, da bolezen raka in povečanje krvnega sladkorja psi zaznajo v začetnih fazah, saj imajo bolezni "popolnoma svoj vonj".
Znanstveniki in zdravniki celo poskušajo razviti test na podlagi katerega bi preko izdihanega zraka lahko ugotovili bolezen raka in se tako lahko približali učinkovitosti pasjega voha.

Poleg drugačnega načina zaznave in obdelave vonja, ki je značilen za pse, je sposobnost tega zaznavanja odvisna tudi od števila receptorjev.

Pasma Število receptorjev
Človek 5-6 milijonov
Jazbečar 125 milijonov
Fox Terrier 147 milijonov
Beagle 225 milijonov
Nemški ovčar 225 milijonov
Bloodhound 300 milijonov

KAKO PES (PRE)POZNA OSEBO?

Pasji horizont_pasji voh

Alexandra Horowitz, na podlagi raziskav, v svoji knjigi (Inside of a Dog) piše, da, človek lahko opazi ali je v kavni skodelici žlička sladkorja ali ne, medtem, ko pes zazna žličko sladkorja v milijonti galoni litra vode.

Drugi znanstveniki radi uporabijo prispodobo gnilega jabolka, ki ga pes zazna v 2 milijonih sodov.

S tem dobimo odgovor tudi na vprašanje, kako pes zazna svojega lastnika?

V še tako ekstremnem trudu, da bi s pomočjo velikih količin mila in parfumov ali deodorantov prekrili svoj vonj, se pred pasjim nosom ne moremo skriti.
Vsak človek ima namreč edinstven vonj, ki psu služi kot prstni odtis za ugotavljanje identitete.

Alexandra Horowitz je v svoji knjigi zapisala, da je človeška pazduha ena izmed najbolj mogočnih virov vonjev, ki ga lahko proizvede katerakoli žival. Naš dih je mešana melodija vonja in vonj naših spolovil, ki ves čas preplavlja prostor.

Naš največji organ, koža, je prekrita z znojnicami in lojnicami, ki ves čas izločajo tekočine in olja ter s tem prepoznavne in specifične vonje samo nam lastne.

Ko se dotaknemo predmeta, na njem pustimo nekaj sebe in s tem svoj podpis, ki ga naš pes z veseljem prepozna.

KAJ PA PREPOZNAVANJE ČUSTEV?

Raziskave kažejo, da je precej verjetno, da psi lahko (za)vohajo strah, tesnobo, celo žalost.
Ob nastopu teh čustev človek namreč proizvaja različne hormone, ki jih, določene, lahko zazna tudi sam, pasjemu nosu pa, seveda, ne ostanejo skrite.

Poleg tega strah ali anksioznost pogosto spremljata povečano bitje srca in krvni pretok, ki pošljeta psu dodatno prepoznavno signalizacijo telesnih kemikalij na površino kože.

Poskus, da bi prikrili svoje močne občutke s priložnostnim nasmehom, lahko pretenta le naše »človeške« prijatelje, kar nam pri naših domačih kosmatincih gotovo ne uspe.

Pasji pogled skozi nos

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11