Popolna in uravnotežena hrana za psa

Objavljeno: 14.10.2014

Toksična in srupena hrana pes Psi imajo drugačne prehranske potrebe kot ljudje in zato je bila za njih razvita posebna hrana.

Pomembno je vedeti, da so nekatera »človeška« živila psu nevarna in lahko povzročijo bolezen ali celo smrt.

AAFCO, na podlagi dolgoletnih raziskav znanstvenikov, kemikov in veterinarjev, priporoča komercialno pripravljeno hrano za pse pred hrano pripravljeno doma, saj je prva bolj zdrava in varna kot druga.

"Popolna in uravnotežena" hrana pomeni proizvod, ki ima vse potrebne hranilne snovi v primernih količinah in razmerjih. Hrana mora biti testirana in izpolnjevati prehranske potrebe psa po priporočilih

Pri doma pripravljeni hrani obstaja tveganje, da je hrana nepravilno pripravljena, kar lahko povzroči tudi bakterijske okužbe, ki se nehote prenesejo na ostale družinske člane (npr. salmonela in E. coli).

Hkrati je težko uravnotežiti hranilno vrednost doma pripravljene hrane za pse z vitamini, minerali, beljakovinami, maščobami, itd.
Preveč kalcija, na primer, lahko povzroči težave rasti, zlasti pri mladičih, premalo kalcija pa lahko povzroči šibke kosti, ki so dovzetne lomljenju.

Na splošno psom ni potrebno spreminjati prehrane, saj imajo le-ti radi rutino in lahko jedo isto hrano vsak dan.
V kolikor želite vseno spremeniti prehrano psa, morda zato, ker je tako priporočil vaš veterinar, je najbolje, da jo spreminjate postopoma.
Začnite z mešanjem nekaj novega živila s trenutnim v malem razmerju. V naslednjih treh do petih dneh postopoma razmerje nove hrane povečujte in zmanjšujte količino trenutne. Ta proces bo omogočil psu varnejšo prilagoditev in zmanjšal želodčne ter prebavne težave.

Komercialna hrana za pse je na voljo v treh oblikah: mokra, pol-suha in suha hrana.
Vse tri oblike lahko zagotovijo popolno prehrano pod pogojem, da so izdelki izdelani v skladu z AAFCO standardi.

Komponente hrane, ki morajo biti označene in razčlenjene na embalaži pasje hrane so:
- beljakovine,
- vlakna,
- maščobe,
- vlaga,
- pepel,
- ogljikovih hidrati.

Pepel sestavljajo anorganske sestavine hrane, kot so minerali in vitamini.
Ti pomembni minerali so, na primer kalcij in mangan, potrebni za dobro zdravje psa.

AAFCO priporočila prehranskih potreb psa... KLIKNI na sliko za povečavo.

Priporočila AAFCO