PASJI DOL - ADVENTURES IN PICTURES -

Reševalni psi

– Search And Rescue dog’s events – 

Reševalni psi in njihovi vodniki v slikah

– Search And Rescue dog’s events –

Reševalni psi potrebujejo 2 do 3 leta šolanja, da so pripravljeni na iskalne akcije pogrešanih oseb. Opraviti morajo izpite Iskanja in Poslušnosti, njihovi vodniki pa ne smejo zaostajati za njimi z Vodniškimi izpiti (prva pomoč, orientacija, delo z GPS napravami, radijskimi postajami,…).

Pse se lahko izšola za iskanje pogrešanih v naravi, v ruševini, na lavinah ali v mantrailingu... Kljub temu, da šolanja niso enaka, je lahko en pes izučen za več načinov iskanja. Šolanja potekajo ločeno.

Biti vodnik reševalnega psa je “Način življenja”.

Kateri pes je primeren za Rešavalnega psa?

Za Reševalnega psa je primeren psihično stabilen pes, ki ni premajhen ali prevelik. Srednja velikost je najbolj primerna iz naslova samega načina dela. Pes, ki se šola za Reševalnega psa mora biti vsekakor zdrav in v dobri fiizični kondiciji.

Pri izbiri psa za Reševalnega psa je pomembno tudi, da je Vodnik psa oseba, ki ima občutek za delo s psi in je pripravljen vložiti v tako izobraževanje valiko dela in prostega časa. Vsekakor je tudi njegova fizična kondicija zelo pomembna.

Kdaj je pravi čas za začetek?

Načeloma se psa že kot mladička pripelje na prve treninge, ki so, seveda, prilagojeni mladičku. Na ta način se mladiček že v svoji rani mladosti privaja na različne situacije in je tako samo nadaljnje izobraževanje lažje in hitrejše.

Pes reševalec mora imeti najprej opravljen izpit iz Osnovne poslušnosti, da lahko nadaljuje z izpiti Prve stopnje in nadalje Druge stopnje reševanja. Ves proces načeloma zahteva 2 do 3 leti intenzivnega dela. Vsak pes in njegov vodnik morata letno opravljati Preizkušnjo za sprejem v Enoto reševalnih psov.

ERPS izobraževanje, Prva pomoč, 2016

ERPS izobraževanje, Prva pomoč, 2016

Prva pomoč ponesrečencu – Utrinki iz seminarjev KZS za vodnike reševalnih psov (ERPS), ki so potekali v 1. kvartalu 2016.
Predavatelji in inštruktorji: Tomaž Dražumerič, Dr. Tonja Gongi in Marjanca Božič.

poglej več...