Pes v avtu in potovalna slabost

Pasje morske počitnice, Potovanje, S psom na pot

Kljub temu, da bi večina voznikov želela v čim krajšem času prispeti na cilj za vsako ceno, imajo psi drugačno predstavo o vožnji. Potovanje s psom je precej podobno potovanju z otroci in ga je potrebno uvajati postopoma.

Pomembno je, na vsaki 2 uri, oziroma na ne več kot 200km, narediti premor, v katerem se pes lahko sprehodi, raztegne, opravi potrebo in zaužije primerno količino vode.

Psu je lahko slabo v vožnji z avtomobilom

Slabost v avtu oziroma “Potovalna bolezen” je pogost pojav in sitna nadloga tovrstnega potovanja.

Pes v avtu in varnost psa

Prvi znaki so slinjenje oziroma kapljice na pasjem smrčku, nato pa glasno davljenje in bruhanje. Lahko je prisoten tudi nemir in nezmožnost, da bi pes legel in mirno potoval.

Slabost lahko iz vidika strahu, v posebno hudih primerih, povzroči preglavice že med hojo proti avtomobilu ali pri samem vstopanju.

Da bi primerno poskrbeli za preventivo pred začetkom potovanja je pomembno, da se psa približno 2-3 uri pred vožnjo ne hrani. Psa se tudi primerno hidrira, razgiba in umiri ter se mu omogoči, da se pred vstopom v avto olajša.
V pomoč so lahko tudi table proti slabosti, ki ji predpiše veterinar.

Primerno je poskrbeti tudi, da pes ne vidi skozi okno, saj ga dogajanje izven avtomobila raburi in potencialno lahko povzroči Potovalno bolezen.
Nagibanje skozi okenski okvir lahko povzroči vnetje tako oči kot ušes in je nevarno tudi za vožnjo samo.

Ob vstopu in izstopu psa iz avtomobila ga imejte na povodcu. Nenadzorovan pobeg, skok pred ali pod vozeče vozilo povzroči cel kup preglavic, lahko tudi nesrečo.

Za občutek varnosti in domačnosti v vožnji poskrbite tako, da pes potuje s svojo najljubšo odejo ali blazino.

Varna vožnja psa v avtomobilu

Testi so pokazali, da so potovalne kletke najbolj varen način potovanja za psa.

Pes v avtu in varna vožnja z avtom

Pri tem je potrebno poskrbeti, da se izbere primerna velikost kletke, predvsem pa, da je le-ta potrjeno in preverjeno varna (certificirana). Kletko je potrebno nepremično pritrditi v vozilu.

Testi so tudi pokazali, da je majhen pes najbolje zaščiten, v kolikor potuje v kletki, ki je položena na prostor za noge ob zadnji klopi. Večji pes naj bo nameščen v kletki, ki se nahaja v prtljažniku vozila.

Alternativna možnost pasji kletki je zamrežen del, kjer pes lahko potuje v zadnjem delu avtomobila.
Ta alternativa bo ob trku služila predvsem varnosti ostalih potnikov, ne pa psa. V primeru trka pes ne bo imel nikakršne opore.

Zdi se, da je tretja alternativa, in sicer varnostni pas za psa, najbolj pogosto uporabljena.
Le-ta vsekakor ne omogoča psu premikanja po avtomobilu, žal pa, nepravilno izbran pas, lahko v primeru nesreče naredi več škode kot dobrega.

Na tej povezavi si lahko ogledate več o testih varnostnih pasov za pse…

Kako se po Zakonu potuje s psom

V Sloveniji je z Zakonom o pravilih cestnega prometa z 92. členom določeno, da mora biti živali, ki se prevažaja v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovana.

Zakon v tem členu sicer ne razloži, kaj pomeni “ustrezno zavarovan”, a se kršitelja lahko kaznuje z globo 40€.

Kaj torej pomeni “ustrezno zavarovan”?
Verjetno tisto, kar narekuje zdrava pamet!

Deli s prijatelji: