Zdravje psaZdravje psa

Splošno zdravje psa je zelo pomembno za njegovo fizično in psihično ravnovesje.

Kontrolni obiski veterinarja so ključnega pomena za odkrivanje subtilnih sprememb, kar je pametno izvajati enkrat letno. Služijo principu: “Bolje preprečiti kot zdraviti.”

Veterinar bo z oceno telesne kondicije, tehtanjem, poslušanjem njegovega srca in pljuč, otipanjem njegovega trebuha, preverjanjem kože in dlake ter preverjanjem oči in ušes lahko sproti ocenil njegovo zdravje in počutje.

Kaj lahko sami naredite za pasje zdravje?

(Po)skrbite za redno cepljenje psa proti steklini in kužnim boleznim. Vsekakor za zaščito proti pasjim notranjim in zunanjim zajedavcem. Redno čistite pasje zobe in hkrati preverjajte ustno votlino, predvsem pa se naučite prve pomoči psu.

V toplih dneh bodite pozorni in pazite, da se kosmatinci ne pregrejejo (v avtu ali z igro).

Pri današnjih spremembah v naravi pa je predvsem pomembno tudi to, da pravilno in pravočasno odstranite pasjega klopa, saj let-ti, danes,  prenašajo bolezni že skoraj celo leto.

Zakaj pes je travo?

Zakaj pes je travo?

Tudi vaš pes žveči ali je travo? Vas mora to skrbeti?
Miti in resnice o tem, zakaj pes je travo… Zakaj potem bruha? Znanstvenih dokazov ni, obstajajo pa raziskave, ki kažejo na prebavne motnje.

poglej več...
Poškodovan pasji krempelj

Poškodovan pasji krempelj

Poškodovan pasji krempelj psu povzroča veliko bolečino. Manjše poškodbe krempljev pes “uredi” sam, za večje moramo poskrbeti mi ali veterinar.
Veste kako postopati in nuditi prvo pomoč psu, ko si polomi, zalomi, poči ali izpuli pasji krempelj?

poglej več...
Torba prve pomoči psu

Torba prve pomoči psu

Vsak lastnik psa, bi moral biti seznanjen z osnovnim znanjem prve pomoči psu. Pripravljeno bi moral imeti tudi “pasjo” torbo s prvo pomočjo.

Pri oskrbi poškodovanega psa je pomembno najprej poskrbeti za varnost ljudi in namestiti psu nagobčnik. Kaj naj vsebuje torba prve pomoči… najdete v članku.

poglej več...