Prvi obisk pri veterinarju, cepljenja, čipiranje,…

Najbolj brano, Zdravje

Prihod domov

Pasji prvi obisk pri veterinarju

Dnevi, ko naš nov prijatelj prvič pride k hiši, so polni razburjenja, vzhičenja, strahu, zmedenosti, veselja in kopice drugih čustev. Prvi obisk pri veterinarju, cepljenja, čipiranje in pridobitev potnega lista za psa je tako del rituala.

Medtem, ko se v našem domu vse na novo dogaja, je potrebno ohraniti zbranost in opraviti prve, najnujnejše opravke, da bo veselje v domu tudi ostalo.

Prvi veterinarski pregled

Psi, kot ostale živali, imajo veliko sposobnost prikrivanja bolečine. Zato ne tvegajte, da bi bolezen opazili prepozno, in svojega novega prijatelja hitro peljite k veterinarju.

Pes, ki je prvič prestopil prag novega doma mora takoj, ali vsaj v nekaj dneh po prihodu, k veterinarju na prvi pregled.
Najbolj praktično ga je kar peljati tja med potjo domov, da opravek nebi pozabili.

Prvi veterinarski pregled psa je, v večini veterinarskih klinik, brezplačen (izključene so diagnostične preiskave, zdravljenja ali cepljenja) in je predvsem namenjen mladičkom, starim do 3 mesece ter obsega pogovor veterinarja z lastnikom in klinični pregled živali.

Klinični pregled načeloma zajema pregled:

 • očesnih veznic,
 • oceno kondicije živali,
 • ušes,
 • ustne votline,
 • kože na zunanje parazite,
 • avskultacije pljuč in srca,
 • vidnih sluznic nosu
 • po potrebi merjenje telesne temperature.

Po opravljenem pregledu vam bo veterinar posvetil nekaj časa, da vam poda informacije in odgovori na vaša vprašanja glede prehrane, nege in zdravstvenega varstva (odpravljanje zajedavcev, cepljenja, sterilizacija, kastracija …) ter vzgoje psa.

Cepljenje proti steklini je v Sloveniji določeno z Zakonom.

Rodovniški psi in posvojenci iz Zavetišč

V praksi, načeloma, rodovniški psi in psi posvojenci potrebujejo ta pregled le preventivno (za dobro počutje lastnika), saj so že razglisteni, cepljeni, čipirani in imajo evropski potni list.
Napotki veterinarja bodo lastniku bolj kot potrditev stanja kupljenega oziroma posvojenega psa.

Najdenčki in psi kupleni od nepotrjenih virov

V kolikor pes ni bil razglisten, čipiran in nima potnega lista, to opravi veterinar ob tem pregledu in ga vpiše v CRP (Centralni register psov).
Veterinar bo za vpis potreboval osebne podatke, zato je priporočljivo, da imate s seboj osebno izkaznico lastnika psa.
Za vpis boste, po novem (ZZZiv-UPB3), za pse skotene po 1.1.2015, potrebovali tudi podatek matere oziroma številko njenega mikročipa. Izjema so psi iz zavetišč. Nespoštovanje Zakona vas lahko stane od 200 do 400 evrov.

Veterinar vam bo, ob svetovanju o zdravju psa, svetoval tudi, da je psa:

 • potrebno razglistiti; takoj in ponoviti postopek po 14 dneh (mladiča se razgliščuje enkrat mesečno do 6 meseca starosti, starejše pse pa na 3 do 4 mesece);
 • pri starosti 6 do 8 tednov priporočljivo cepiti proti kužnim boleznim (pasja kuga in leptospiroza enkrat letno, parvoviroza, virusni hepatitis in kužni kašelj pa na 3 leta). Cepljenje je potrebno, po približno 4 tednih, glede na prvo cepljenje, ponoviti enkrat do dvakrat. Cepljenje proti kužnim boleznim ni obvezno, je pa priporočljivo;
 • potrebno cepiti proti steklini, kar je tudi z zakonom določeno. Cena cepljenja znaša 31,42 evra (na dan 24.07.2014), mladička pa se prvič cepi po dopolnjenem 4 mesecu starosti oziroma skladno s cepljenji kot svetuje veterinar;
 • priporočljivo cepiti proti boreliji, kar je dovoljeno od 3 meseca starosti dalje. Ponovitev je potrebna čez 4 tedne in nato vsako naslednje leto. Cepljenje ni obvezno.

Veterinar vas bo ob pregledu in po potrebi naročil na prihodnje cepljenje oziroma vas pozval, da psa redno vozite na letne preglede.

Deli s prijatelji: