Vzgoja, socializacija, šolanje psa

Pasja vzgoja, pokorščina in šolanje

Vzgoja psa in pokorščina ne rešita vseh problemov vedenja psov, sta pa temelj za reševanje večine težav.

Vzgoja psa odpira komunikacijo med vodnikom in psom in je nujna, da pes ve kaj se od njega želi oziroma kaj je v »človeškem« svetu sprejemljivo. Je življenjski proces.

Socializacija psa je proces kjer se pes uči družbenih pravil obnašanja. Pomembno je, da se ne odziva na dražljaje iz okolice oziroma, da to sprejme umirjeno in ostane vodljiv. Ker se psi učijo tudi drug od drugega je pomembno kadaj, kako in zakaj se jim dovoli druženje ali igra.

Pokorščina psa oziroma poslušnost psa je način vzpostavitve družbene hierarhije. Ko pes uboga zahteve vodnika kaže skladnost in spoštovanje. Usposabljanje poslušnosti psa mora biti zabavno in koristno tako za vodnika kot za psa, da bi bili rezultati kar najboljši.

Kdaj je pravi čas za vzgojo?

Dobro vzgojen pes je bolj samozavesten in se mu lažje ter varneje dovoli večjo stopnjo svobode kot nevzgojenemu psu.

Nedvoumen in pravilen odgovor na vprašanje “Kdaj začenemo z vzgojo?” je: «Zdaj!«

Vzgoja in socializacija pasjega mladiča je priporočljivo, da se začne takoj, ko le-ta pride v nov dom. Pri tem je poudarek na “nov dom”, saj psi ne pridejo v nov dom le kot mladički, ampak tudi kot mladi ali celo psi v svojih starejših letih.

Ali je potrebno obiskovati pasjo šolo?

Pasje šole so toplo priporočene in vsekakor v veliko pomoč vodnikom, ki se v tej vlogi znajdejo prvič ali imajo “zahtevnejše” pse.

Ne pozabite, v pasji šoli gre predvsem za vzgojo in učenje vodnikov! Je proces, kjer vas bodo naučili naučiti vašega psa izvajati osnovne korake.

Učenje pasje hišne čistoče

Učenje pasje hišne čistoče

Zdravega mladička lahko hišne čistoče začnete učiti po dopolnjenem 8 tednu.

Pes se reda nauči v dobrih 14 dneh, če ste vztrajni, dosledni in pravični.

Pri učenju se lahko odločite za izhode ali odvajanje znotraj doma na, za to, določenem mestu (pasje stranišče, časopisni papir,…).

poglej več...
Prihod pasjega mladiča ali prvi nakupi za psa

Prihod pasjega mladiča ali prvi nakupi za psa

Ker so prvi dnevi, ko pasji mladič pride v nov dom, polni obveznosti, nakupov, vzgoje in socializacije ter navdušenja, se najprej vprašajmo: “Kaj v resnici potrebuje pasji mladič?”

Res potrebuje vse, kar mi mislimo? Res potrebuje vse kar kupimo ali pretiravamo? Kdaj moramo novega pasjega člana družine peljati k veterinarju? Kaj to bitje sploh je, koliko in kdaj? Koliko časa potrebujemo zanj?

poglej več...