Kaj je vzgoja in kaj šolanje psa

Vzgoja

Vzgoja, socializacija in šolanje psa

Vedno in povsod je užitek videti vzgojenega in poslušnega psa, v katerega bližini se dobro počutimo. Vzgoja in socializacija psa sta v domeni lastnika, šolanje pa se opravi s pomočjo šole za pse.

Včasih, ko tako opazujemo in poslušamo ljudi, slišimo komentarje kot so: “Uh, kako nevzgojen pes !” ali pa: “Tega kilerja pa ne obvladajo !”, tudi: “Kakršen gospodar, tak pes.” Vsekakor imajo vse te izjave skupni imenovalc; neprimernega lastnika.

Pes, gospodar v hiši

Vodniki psov se velikokrat ne zavedajo, da so njihovi psi samosvoji ali celo, da so gospodarji v njihovi hiši. To se odraža tudi izven “domače ograje”.

Pes je krdelna žival in to je potrebno upoštevati vedno in povsod.
V krdelu se vedno ve kdo je glavni in tako mora biti tudi v odnosu človek – pes.

Seveda se lahko odločite, da je pri vas gospodar pes, vendar to pomeni, da bo vam in nam sobivanje s takim psom precej oteženo in potencialno nevarno.

Ko se psu pokaže kdo je vodja kardela, pes to z veseljem sprejme, Njegov podrejeni položaj ne pomeni mučenja živali. Njegov vodnik mora biti pri tem odločen, pravičen in dosleden. Nikakor ne grob ali nasilen.

Razlika med vzgojo, socializacijo in šolanjem psa

Vzgoja psa

Psa se začne vzgajati s prvim dnem, ko pride v nov dom. Vzgoja poteka tako doma kot v okolju, kjer se pes giblje. Pri tem mora sodelovati cela družina.

Kot pri otrocih, sta vzgoja in socializacija pomembni že, ko je pes še mladič. Star pregovor velja enak za pse kot za ljudi: ”Kar se Janezek nauči, to Janezek zna.”

Ko mladič zraste v odraslega psa, je določene napake težje odpraviti – nemogoče vsekakor ni!

Vzgoja in socializacija odpirata komunikacijo med vodnikom in psom in sta nujni, da pes ve kaj se od njega želi in kaj je v »človeškem« svetu sprejemljivo.

Šolanje psa

Šolanje psa se prične z vpisom v pasjo šolo, ki poteka izven doma, pod vodstvom usposobljenih trenerjev, učiteljev, inštruktorjev,…

Psa se lahko prične šolati, ko je še mladiček (pri 3-4 mesecih), kjer je nivo šolanja prilagojen starosti in fizičnim ter umskim sposobnostim psa.

Načeloma Osnovno šolanje poteka v 3 sklopih; igrice in socializacija, mala šola in osnovna šola. Po končani osnovni šoli, pes in vodnik, lahko opravljata izpit (B-Bh). Izpit potrjuje, da sta pes in vodnik sposobna funkcionirati v sodobni družbi.

Kasneje, ko je pes že psihično in fizično bolj razvit, se lahko prićne s tako imenovanimi pasjimi športi (Agility, Rally obedience, Sledenje, šolanje za Reševalnega psa,…). Ti športi, vsekakor, pridejo bolj v poštev za vodnike, ki se aktivno ukvarjajo s svojimi psi. Gre za skupno, aktivno preživljanje prostega časa.

Šolanje psa, enota reševalnih psov

Šolanje psa tako zahteva višji nivo koncentracije, pri čemer zelo pomembno vlogo igra tudi pasja genetska zasnova. Nekatere pasme so bolj, druge manj učljive. Ene bolj agilne, druge raje varujejo ali so navdušene nad poslušnostjo,… To nam pove, da bodo nekateri vodniki potrebovali malček več energije in časa za aktivnosti, ki ne ležijo njihovi pasmi psa. Vsekakor ni pasme, ki nebi zmogla Osnovnega šolanja in vzgoje!

Razlika med vzgojenim in šolanim psom

Pokorščina je način vzpostavitve družbene hierarhije. Ko pes uboga, kaže skladnost in spoštovanje do lastnika oziroma vodnika.

Fizična sila je pri “normalnem” psu nepotrebna, saj pohvale, nagrade in igra dosežejo svoj namen.

Pri izrazu šolan pes je zadeva zelo enostavna, saj pes, ki je šolan, ima opravljen izpit – za takšen ali drugačen namen.

Ko govorimo o vzgojenem psu, gre bolj za  subjektivno oceno. Pri ocenjevanju “vzgojenosti” empatija in vnaprejšnje predvidevanje igrata veliko vlogo. Ta nam pove, da bolj, ko je lastnik odgovoren, lepše je njegov pes vzgojen.

Skupno vsem definicijam vzgoje je, da se ljudje v sobivanju z vzgojenim psom počutijo prijetno in varno.

V pasjo šolo da ali ne?

Šolanje psa je vsekakor namenjeno najprej vodnikom, šele v drugem koraku psu.

Bistvo male in osnovne šole ni samo v učenje pasa, ampak tudi v učenju vodnika. Vodnik mora vedeti podrobnosti in biti izurjen, da bi lahko psa lepo vzgojil in naučil “primernih” osnov “sobivanja s človekom”. Brez domačih nalog pasja šola ne naredi čudežev 😉

Vsekakor je Osnovno šolanje pametna izbira in toplo priporočljiva odločitev.

Seznam pasjih šol v Sloveniji lahko najdete tukaj.

Deli s prijatelji: