Pasje vrečke in pasji iztrebki

Potovanje, S psom na pot, Vzgoja, Zdravje

Pobiranje pasjih iztrebkov v pasje vrečke je del osnovnega Pasjega bontona lastnika psa.

Mark Zuckerberg pobira iztrebke za svojim psom

Pri pobiranju iztrebkov ne gre le za estetski, ampak tudi za zdravstveni vidik tako nas kot naših ljubljenčkov oziroma vseh, ki z nami sobivajo.

Nihče od nas si ne želi pasjega iztrebka na čevljih, obleki ali v svojem domu. Zagotovo si upamo trditi, da tudi bolezni, ki se prenašajo s pasjimi iztrebki, niso dobrodošle (npr. gliste in trakulje).

Če Mark Zuckerberg pobira pasje iztrebke za svojim ljubljenčkom, bi jih lahko tudi ostali?

Pasji smetnjaki

Dejstvo je, da je pasjih smetnjakov povsod in vedno premalo, vendar bi kljub temu morali lastniki psov poskrbeti, da imajo pasje vrečke vedno pri sebi in pobirajo iztrebke za svojimi ljubljenčki.

Pasje vrečke in pasji koši za pasje iztrebke

Pasje vrečke, v kolikor ni pasjih smetnjakov, se odlagajo v črne zabojnike (zabojniki za ostale odpadke).

Kar nekaj ljudi je prepričanih, da je potrebno pasje iztrebke odložiti v rjav zabojnik (zabojnik za kompostiranje), vendar temu ni tako.
Pasji in mačji iztrebki so neprimerni odpadki za kompostiranje, saj se v okolju ne razgradijo. Zaradi svoje sestave poslabšajo kakovost komposta, in vsebujejo nevarne snovi.

Za nameščanje in vzdrževanje košev za pasje iztrebke je pristojna Občina oziroma v primeru Ljubljane; MOL, Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet, Trg MDB 7,1000 Ljubljana, tel: (01) 306-17-14.
V kolikor imate prošnje ali zahteve glede namestitve pasjih košev, se lahko obrnete na njih.

Pasje koše prazni, in skrbi za ponovno polnjenje z vrečkami, pogodbeno podjetje Občine ali Komunalno podjetje, ki je za to pristojno v posamezni občini. V primeru Ljubljane je to podjetje Snaga, tel.: (01) 477-96-00.

Mogoče bi bilo na tem mestu modro opozoriti vse, ki uničujejo pasje smetnjake na posledice njihovega vandalizma. Ponovimo, ne gre le za estetski, ampak tudi zdravstveni vidik. Z druge strani pa bi jih bilo pametno opozoriti, da so pasji smetnjaki financirani iz Občin, kamor se stekajo tudi njihova denarna sredstva.

Z Zakonom je določena kazen za nepobiranje pasjih iztrebkov

Dolžnosti vseh lastnikov in vodnikov psov je, da z javnih površin odstranijo iztrebke svojih psov. To jim nagala Odlok o vzdrževanju in čiščenju javnih površin, ki imajo sprejetaga skoraj vse slovenske občine.

Če inšpektorji ali redarji ujamejo lastnika, ki za svojim psom ni pospravil iztrebkov z javne površine, ga, glede na kraj, lahko oglobijo med 40 in 130 evri .

V Ljubljani tudi, na primer, enkrat na leto, dodatno, poteka poostrena akcija nadzora odstranjevanja pasjih iztrebkov, V tej akciji, poleg inšpektorjev, sodelujejo tudi policisti in veterinarji.

Je potrebno pobirati pasje iztrebke tudi na travnikih?

Direktor Veterinarskega centra v Celju Edvard Kruder pravi, da pasji iztrebki, če se znajdejo v krmi, sicer sami po sebi in neposredno ne ogrožajo zdravja. Na drugi strani pa, v kolikor se z onesnaženo krmo okužijo domače živali, te lahko prenesejo bolezni na človeka (posredno ali neposredno). Pogosto so namreč prenašalci okužb in zajedavcev. Najpogostejši je prenos glist, ki so lahko zelo nevarne prašičem in drugim domačim živalim.

Viri:
MOL Ljubljana, (01) 306 10 00, http://www.ljubljana.si/si/mol/mestna-uprava/oddelki/gospodarske-dejavnosti-promet/
Snaga Ljubljana, (01) 477 96 00 http://www.snaga.si/
http://www.delo.si/novice/slovenija/pasji-iztrebki-motijo-tudi-kmete.html
http://www.slopak.si/_files/630/Nedelo2013_05_05.pdf

Deli s prijatelji: