Okužba psa z glistami in trakuljami

Najbolj brano, Potovanje, S psom na pot, Zdravje

Okužba psa z glistami in trakuljami

Psi so že od samega rojstva ogroženi s potencialnimi okužbami z glistami in trakuljami (notranjimi zajedavci). Prvo okužbo lahko dobijo celo od matere preko materinega mleka.

Kaj so zajedavci?

Zajedavci oziroma paraziti so živalski ali rastlinski organizmi, ki živijo na škodo drugega organizma, gostitelja, in lahko povzročajo huda obolenja.

Z glistami se lahko okuži tudi človek!

Pri psih so najbolj pogoste okužbe z glistami Toxocara canis (askaridi) in trakuljami Dipilidium caninum (cestodi) ter Echinococcus granulosus (cestodi).

Pasje gliste

Najbolj razširjene gliste so askaridi, od katerih odrasle gliste izločajo jajčeca, ki pridejo z iztrebki živali v okolje (zelenice, parki, dvorišča, vrtovi, luže…).
Ljudje, v stiku z okuženo živaljo, lahko ob neprimerni higieni rok zaužijejo jajčeca teh glist in se posledično okužijo.

Pri manjši invaziji glist pri psu, se ne opazi nikakršne spremembe. Dokaže se jih lahko le z laboratorijsko diagnostiko.
Ko število parazitov naraste, začne pes izgubljati težo kljub nespremenjenemu ali celo povečanemu apetitu. Spremeni se kvaliteta dlake, zaradi slabše odpornosti pa so psi bolj dovzetni tudi za različne druge bolezni. Ob močni invaziji z glistami lahko v najhujšem primeru pride do zastrupitve, ki vodi v pogin psa.

Vsaki živali je nujno odpraviti notranje zajedavce pred cepljenjem.

Mladiče je potrebno prvič razglistiti pri 3. tednu starosti, saj prej niso dovzetni za glistavost. V kolikor se naslednji dan po uporabi zdravila v iztrebkih še opazi gliste, je zdravljenje potrebno po dveh tednih obvezno ponoviti, blato pa zakopavati.

Mladičem se preventivno daje tableto vsak mesec do dopolnjenega 6 meseca starosti, odraslim psom pa je priporočljivo dajati tablete vsake 3 mesece (3-4x na leto).

Samico, ki se bo parila, je potrebno predhodno razglistiti.

Pripravki za odpravljanje notranjih zajedavcev so v obliki tablet, past, injekcij in ampul.
Tablete proti notranjim zajedavcem se odmerjajo glede na telesno težo psa (načeloma 1 kom/10kg) in se jih daje psu naravnost v gobec. Preglednico tablet proti notranjim parazitom lahko najdete tukaj.

Pasje trakulje

Kot smo omenili sta med trakuljami najbolj razširjeni Dipilidium caninum in Echinococcus granulosus.

Trakulje se opazi v blatu ali pa se te prilepijo na dlako ob zadnjični odprtini, kar psu povzroča srbež okrog anusa. Pes se liže okrog zadnjične odprtine ali pa se “drsa po zadku”. Odrivki vsebujejo jajčeca in so veliki kot riževo zrno. Jajčeca v posušenih odrivkih lahko preživijo 3 do 4 mesece.

Ker bolhe (zunanji paraziti) požrejo ličinke trakulje in se v njej preobrazi tudi jajčece trakulje, se s tem okuži tudi žival, ki je bolho ali njene iztrebke pojedla.
Zato je za preprečevanje okužbe s trakuljo izredno pomembno odpravljanje bolh.
Vmesni gostitelji so lahko človek, bolhe, uši, hrošči, ribe, itd.

Za učinkovito odpravljanje glist in trakulj se posvetujete s svojim veterinarjem in ne pozabite na redno odnašanje pasjih iztrebkov.
Okuženi pasji iztrebki niso le problem estetike, ampak so tudi grožnja tako psu kot otrokom in nami samimi.

Na tej povezavi najdete Primerjavo pasjih tablet proti glistam in trakuljam.

Viri:
Fran.si
Klinika Loka
Veterina Novo mesto
Southshoreveterinary
Pesjanar.si

Deli s prijatelji: