Zakaj pes je travo?

Zanimivo, Zdravje

Zakaj pes je travo?

Znanstvenih dokazov o vzrokih, zakaj pes je travo, ni. Na to temo je le malo raziskav. Po večini temeljijo na anketiranju lastnikov tovrstnih psov.

Veliko komercialnih člankov na temo »Zakaj pes je travo?«, je v bistvu predvsem prepis in kopiranje članka v članek. Gre za »ponarodele« mite. Tudi sam veterinar, kljub pregledu psa, vam, po večini, ne bo znal točno odgovoriti na to vprašanje.

Poglejmo raziskavo L. Harta in nekaj mitov in/ali resnic o pasjem žvečenju trave. Mogoče najdete vzrok te navade vašega kosmatinca prav med njimi.

L. Hart-ova raziskava “Zakaj psi in mačke jedo travo?”

Ankete L. Hart-a so bile zasnovane z namenom preizkušanja hipoteze, da psi jedo rastline zaradi bolezni ali pomankanja uravnotežene prehrane. Posledično naj bi zato, v nekaj minutah, bruhali.

Rezultati analize anket, 25 lastnikov psov (študentje veterine), so pokazali, da sta le 2 psa, ki sta jedla rastline, nato vedno bruhala. Nihče od anketirancev ni poročal, da bi njegov pes, pred zaužitjem rastlin, kazal kakršnekoli znake bolezni.

Analiza poročanja 47 lastnikov psov, ki so pripeljali svoje pse v bolnišnično oskrbo, je pokazala, da je 37 psov uživalo rastline (najpogosteje travo). Le 4 opazovani psi so kazali znake bolezni in 6 psov je občasno tudi bruhalo.

V nadaljevanju so ugotovili, na podlagi nove spletne anketne (1.571 lastnikov torstnih psov, ki niso imeli kliničnih znakov bolezni), da:

 •  je 1.068 vprašanih navedlo, da so njihovi psi dnevno ali tedensko zaužili rastline,
 • je 125 vprašanih poročalo, da so njihovi psi pogosto kazali znake bolezni pred zaužitjem rastlin,
 • je 22% lastnikov poročalo, da so njihovi psi nato redno bruhali,
 • so mlajši psi bolj pogosto jedli rastline kot starejši psi. Pri tem so redkeje bruhali ali kazali znake bolezni,
 • so psi, ki so kazali znake bolezni pred zaužitjem rastlin, bolj pogosto bruhali kot tisti, ki jih niso,
 • vrsta diete (prehrane) s katero so bili psi hranjeni (surova, komercialna, ostanki z mize,…) ni vplivala na zauživanje rastlin,
 • količina vlaknin v prehrani ni vplivala na količino zaužitih rastlin.

Ker je možno, da želodčne ali črevesne motnje pri psu, po zaužitju rastlin, povzročijo bruhanje, so bili ti psi iz ankete izključeni (celotna anketa je namreč zajemala več kot 3.000 lastnikov psov).

Povzetek raziskave

V nasprotju s splošnim dojemanjem, da je uživanje trave psa povezano z opaznimi znaki bolezni in bruhanjem, povezava ni bila ugotovljena. Uživanje rastlin, se zdi, je tako običajno vedenje psov, bruhanje pa naključno.

Miti in resnice o psih in žvečenju trave

Zakaj pes žveči travo?

Psom je okus trave enostavno všeč

Ker ne vemo, zakaj psi jedo travo, lahko le ugibamo, da jim je okus trave enostavno všeč.

V kolikor je mokra, se z njo hkrati hidrirajo, kar pa, verjetno, ne moti njihove prebave.

Psi jedo travo, da bi bruhali

Nobenega potrjenega dokaza ni, da bi psi jedli travo zato, da bi izbruhali vsebino svojega želodca. Vsekakor, lahko, zaužitje trave izzove bruhanje pri psu, saj trava draži želodec. Tukaj se postavita vprašanji: »Ali psi jedo travo, da bi bruhali? Ali bruhajo zato, ker so jedli travo?«

Psi jedo travo zaradi pomankanja vlaknin

Nekateri veterinarji menijo, da psi jedo travo, ker njihova prehrana ne vsebuje dovolj vlaknin. Možno je, dokazano ni.

Psi jedo travo, ker so pod stresom, se dolgočasijo

Je možno? Verjetno ni, možno pa je vse 🙂

Zaužitje trave blagodejno vpliva na pasji želodec

Večina veterinarjev se strinja, da uživanje trave verjetno pomaga pomiriti razdražen želodec.

Težave s pasjim želodcem običajno pomenijo kopičenje želodčne kisline. Kot vemo, se kopičenje kisline v naših želodcih izkaže kot neprijetna bolečina. Verjetno je enako tudi pri psih.

Trava tako, verjetno, ublaži in uravnovesi želodčne motnje ali pa povzroči bruhanje. Oboje pomeni sprostitev želodčne bolečine.

Glej: Žvečenje trave pri psu z gastroezofagealno refluksno boleznijo (GERB) ali drugimi prebavnimi motnjami…

Zaključek

Glede na to, da ne vemo natančno zakaj psi jedo travo, lahko vseeno sklenemo naslednje:

 • Uživanje trave, se zdi, je običajno vedenje psov in je uredu.
 • Povezava med boleznijo/bruhanjem in žvečenjem trave ni dokazana (glej GER in ostale prebavne motnje pri psu).
 • Bruhanje po zaužitju trave zdravega psa je bolj naključno. Lahko pa je kljub temu izzvano zaradi trave (razburjen pasji želodec ali črevesje).
 • Glede na človeške izkušnje, verjetno, vpliva na hranjenje s travo tudi kakovost hrane ob obrokih. Kvalitetna hrana, tako kot pri človeku, pomeni boljše zdravje psa.
 • Ne glede na razlog, iz katerega pes je travo, je potrebno poskrbeti, da le-ta ni onesnažena (pognojena, obdelana s pesticidi,…). Ti »dodatki« k travi, bi lahko povzročili prebavne težave ali celo druge bolezni psa, tudi zastrupitve. To pomeni, da je vseeno pametno imeti psa na vidu kje in kdaj žveči svojo pasjo travo.

V kolikor se zdi, da je pes spremenil način hranjenja, obnašanja ali odvajanja, ga je potrebno vseeno peljati k veterinarju. Pametni rek pravi: »Previdnost je mati modrosti!« 

Viri:

Hart, Benjamin. Why do dogs and cats eat grass?  (Veterinary Medicine, 2008).

– P.H. Kook, J. Kempf, M. Ruetten, C.E. Reusch. Gastroesophageal Reflux. Wireless Ambulatory Esophageal pH Monitoring in Dogs with Clinical Signs Interpreted as Gastroesophageal Reflux. (Journal of veterinary internal medicine, 2014).

Deli s prijatelji: