Pes cmoka, je travo, bruha,… (GERB)

Najbolj brano, Zdravje

Pes cmoka, se oblizuje, slini

Vas ponoči zbuja pasje cmokanje? Pes čez dan cmoka, se oblizuje, je travo in občasno bruha?

Za pasje cmokanje in oblizovanje je lahko veliko različnih razlogov. Ti so lahko tako psihični kot fizični. Med njimi so najpogostejši:

 • stres,
 • miritveni signal (pes s cmokanjem in oblizovanjem lahko kaže nelagodje),
 • pogojeno odzivanje (pes je ugotovil, da z oblizovanjem in cmokanjem pridobi določen oziv – pozornost, hrano, …),
 • dlaka, ki je ušla v usta/požiralnik in jo pes želi izbruhati,
 • dehidracija,
 • poškodbe zob ali ustne votline,
 • slabost (vročina, zaužitje neprimerne hrane, pitje neprimernih tekočin, alergije…).

Najpogostejša vzroka za pasje cmokanje sta navadno dehidracija in slabost/slabo počutje zaradi hrane (tudi lakote).

Drugi razlogi za tovrstno pasje obnašanje pa lahko tičijo v bolezni jeter in ledvic, vnetni črevesni bolezni ali GERB.

Gastroezofagealni refluks (GER)

Kaj je GERB?

GERB je skupek simptomov, ki so posledica gastroezofagealnega refluksa (GER), torej zatekanja želodčne vsebine v požiralnik. Bolezen se lahko kaže v epizodah, nekateri imajo težave z zatekanjem kisline le nekajkrat v življenju, lahko pa se razvije v kronično bolezen, ki potrebuje doživljenjsko terapijo.

Gre za fiziološki pojav, posebej po obroku. Ljudje ga poznamo pod ponarodelim izrazom “zgaga”. Lahko se pojavi tudi bruhanje. Njegova najpogostejša polsledica je vnetje požiralnika.

Pri odkritju te bolezni je za zdravljene zelo pomembna pravilna oziroma primerna prehrana, tekočina in gibanje.

Raziskava – Ambulantno spremljanje pH požiralnika pri psih

Ena od možnosti, poleg fizičnega pregleda prebavil psa, je tudi 24-urna pH-metrija (merjenje kislosti v požiralniku). Kot patološko zdravstveno stanje se šteje takrat, ko je pH <4, v epizodah po vsaj 15 sekund.

Poglejmo si rezultate raziskave merjenja pH požiralnikov psov, v raziskavi psov P.H. Kook, J. Kempf, M. Ruetten in C.E. Reusch-a.

Kot najpogostejše “signale” psov, ki so imeli kliničnopatološke znake GER, so navedli:

 • ponavljajoče cmokanje psa,
 • pretirano uživanje trave,
 • nenadno nepojasnjeno nelagodje,
 • povečano nakazovanje bruhanja z občasnim bruhanjem,
 • slinjenje, hlastanje za zrakom, riganje…

Po večmesečnem spremljanju teh psov se je izkazalo klinično izboljšanje na podlagi hipoalergijskih diet ali domačih diet brez žit. Ti psi so hkrati dobivali tudi standardni odmerek omeprazola ali ranitidina (zaviralca protonske črpalke), ki pa nista imela enakega učinka pri vseh psih.

Avtorji raziskave so zaključili in svetujejo, naj se lastnik psa, z navedenimi signali, najprej odloči za prehranske preizkuse/dieto. V kolikor ti ne bodo učinkovali v nekaj tednih, naj šele nato razmišljajo o zahtevnejših pregledih (pH-metrija, edoskopija,…).

Prvi korak proti pasjemu cmokanju in hranjenju s travo

Pes cmoka, se oblizuje

Zelo pomembno je, da psa hranite s primerno, kakovostno in uravnoteženo hrano.

Vsaka hrana, tako kot nam, tudi psom vedno ne ustreza. Povzroči lahko slabost, refluks in splošno slabo počuje psa. Vse to povzroča povečano kopičenje sline, kar pripelje do pasjega cmokanja in oblizovanja. Pes posledično lahko tudi bruha.

Kljub temu, da ste, verjetno, pri izbiri pasje hrane pozorni, je priporočljivo, da jo poskusite vseeno spremeniti. Hranite psa s hrano z manjšo vsebnostjo žit, soli in sladkorja. Poskusite lahko s pasjo dieto oziroma dietno pasjo hrano z manjšo vsebnostjo žit.

Bodite pozorni na to, da vsa konzervirana hrana vsebuje večje količine sladkorja in soli, ki imata tudi funkcijo konzervansa. Obe živili, kot vemo, nista primerni za psa.

Tovrstno priporočilo boste dobili tudi pri večini veterinarjev. V kolikor se stanje psa v nekaj tednih ne bo izboljšalo, ga peljite na veterinarski pregled. Veterinar bo pregledal pasja prebavila in določil nadaljnje zdravljenje. Dodal bo, verjetno, protibolečinska in antacidna zdravila, da bo pes hitreje okraval.

Viri:

– Sharon King, Question About Dog Smacking Lips (Town ‘N’ Country Animal Hospital, 2011).

– draagle.com, Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB).

– P.H. Kook, J. Kempf, M. Ruetten, C.E. Reusch. Gastroesophageal Reflux. Wireless Ambulatory Esophageal pH Monitoring in Dogs with Clinical Signs Interpreted as Gastroesophageal Reflux. (Journal of veterinary internal medicine, 2014).

Deli s prijatelji: