Pasji poljubček da ali ne?

Zanimivo, Zdravje

Zakaj psi ližejo?

Pasji poljubček da ali ne

Psi ližejo ali delijo pasje poljubčke pogosto in iz različnih razlogov. Matere mladičke ližejo, da bi jih očistile in spodbudile k odvajanju. Mladički z lizanjem materinih ustnic in obraza sporočajo, da so lačni in si želijo hrane.

Ko mladički rastejo, z lizanjem začnejo izražati naklonjenost, pripadnost in hkrati negujejo sebe ali svoje prijatelje. Na ta način tudi izražajo dobrodošlico novemu članu krdela, kar vodi k močnejšim vezem.

Odrasli psi z lizanjem izražajo obzirnost ali ubogljivost do močnejšega člana krdela. Pes, ki je sprejel »pasji poljub«, a ga ne vrne, tako izrazi svojo dominanco.

Ko pes liže sebe ali drugega psa, sprošča endorfine. S pomočjo tega »srečnega« hormona lajša stres in miri situacijo, kar povzroča prijeten občutek.

Poleg izražanja pripadnosti in dobrodošlice psu lizanje, najraje človeških rok ali obraza, pomeni tudi zbiranje informacij.
Pes s takim okušanjem kože ne liže le prijetnega, slanega okusa človeškega potu, temveč tudi prepoznava in zbira informacije o tem, kje je človek bil.

Ker pes ve, da lajanje ni zaželeno, lahko z lizanjem le opozarja na nekaj, kar mu ni po godu. Mogoče je žejen, lačen ali pa mu je dolgčas in bi se želel igrati. Ali pa, kar je pasjim lastnikom najljubše, le preprosto kaže, da je vesel, ker ga vidi in ima zadovoljivo pozornost.

Kako reagirati na pasji poljubček

Tako vedenje psa se lahko pozdravi s pozitivno spodbudo in tako okrepi ali obratno.

Torej, če pes liže, se je potrebno odločiti, ali se tako vedenje psa sprejme ali ne. Na podlagi pozitivnega odziva, bo pes z veseljem tako vedenje ponovil v prihodnje in obratno.

V kolikor se lastnik odloči, da tako pasje vedenje ni sprejemljivo, psa s primerno vzgojo nauči, da mu vedenje ni po godu in ga ne odobrava.

Glede na zadnje raziskave in študije se priporoča, predvsem pri otrocih in bolnikih, da tako vedenje psa ni primerno.

Je pasji poljubček nevaren?

Bolezenske bakterije živijo tako v človeških kot pasjih zobnih oblogah. Čeprav so bakterije v ustih psa podobne tistim, ki so v človeških ustih in na splošno niso škodljive, psi lahko z njimi širijo različne bolezni na lastnike.

Raziskave so pokazale, da so te bakterije pogosteje najdene v ustih psa (prisotnost v 75-80%) kot človeka, kar diskreditira mit o tem, da so “usta psa čistejša od človekovih.”

Pes s prenosom bakterij na človeka lahko povzroči uničenje podpornih tkiv zob, kar lahko privede do bolezni srca, ledvic ali sladkorne bolezni.

Če je kuža »smetar« in nato liže lastnika, lahko s tem ogrozi njegovo zdravje. Z lizanjem lahko prenese mikrobe in bakterije ter povzroči človeku okužbo z zajedavci kot so gliste, trakulje, in mnoge druge.

V kolikor obstaja možnost, da ima pes manj kot odlično zdravje, je pametno pretehtati o tem ali se psu poljubček dovoli ali ne.

Mit o sterilnosti in zdravilnosti pasje sline

Pasji poljubček kot znak naklonjenosti

Lizanje rane je nagonsko vedenje mnogih živali. Celo človek si obliže rano, če se, na primer, ureže.

Slina vsebuje bakterije in ubija encime.

Z lizanjem je moč odstraniti umazanijo in odmrlo tkivo, s čimer se spodbuja regeneracija kože, vendar slina, tako človeška kot pasja, ni sterilna.
Pasja slina sicer ima nekaj antibakterijskega učinka, vendar je ta premajhen za ozdravitev rane.

Pes človeka liže, ko se ta ponesreči, iz razloga sočutja in tolažbe, kar pa ne pomeni, da s takim vedenjem pes želi pozdraviti človeško rano.

Če je lizanje pretirano, lahko povzroči surovo površino rane, ki lahko vodi v okužbo odprte rane. S tem se stanje rane dejansko poslabša.

Alergije so tudi zelo pogost razlog, da si psi ližejo dele kože, še posebej po nogah in blazinicah tačk.

Ker se nekateri viri bolečine nahajajo globoko v tkivu ali sklepih psa, si pes liže predel, ker želi odstraniti vir bolečine.

Ob pretiranem in dolgotrajnem lizanju pasjih delov telesa le preverite, če je vaš pes zdrav.

Deli s prijatelji: