Pasja leta. Koliko je star pes?

Zanimivo, Zdravje

Je 1 človeško leto res enako 7 pasjim?

Ali je 1 človeško leto enako 7 pasjim?

Od kje izhaja teorija, da je 1 človeško leto enako 7 pasjim, ne ve nihče.

Domneve kažejo, da se je okoli leta 1960 pojavilo tako vprašanje v učbenikih matematike za otroke, da bi ti lahko, za vajo, izračunali starosti psa z uporabo razmerja 7:1.

Vaja je s tem, očitno, imela večji sporočilni učinek kot si ga je nalogodajalec pred tem predstavljal.

Ali obstaja formula za izračun pasjih let?

Pes (do)zori hitreje kot človek.

V prvem letu je že skoraj odrasel (je telesno, duševno in spolno zrel) medtem, ko je to isto nemogoče trditi za leto dni starega otroka.

Večji psi (orjaške pasme) lahko dozorijo šele pri 2. (človeškem) letu starosti, ko se ustavi tudi njihova rast.

Staranje se pri psih, po 2. (človeškem) letu starosti, upočasni, pri čemer se male (lažje) pasme starajo počasneje in dosegajo višjo (človeško) starost kot velike. Siva dlaka se lahko pojavi že v letih junijorja.

Ko otrok šteje 12 let, lahko načeloma trdimo, da je spolno zrel medtem, ko telesno in duševno vsekakor ni. V kolikor bi človeška leta vedno množili s 7, bi na ta način določili, da so vsi psi, pri 12 (človeških) letih, stari 84 pasjih, kar pa seveda ne drži.

V kolikor človeška leta pomnožimo s 7, lahko kaj hitro ugotovimo, da tudi v zrelejših letih ta izračun ne ustreza predstavam primerjave pasjih s človeškimi leti.
V kolikor bi, bi s tem trdili, da čivava živi več kot 200 in novofundlanec manj kot 120 pasjih let. Obe starosti sta človeško skoraj nepredstavljivi.

Splošna formula za izračun pasjih let tako praktično ne obstaja.

Za približno predstavo štetja let lahko služi spodnji pregled:

Kako štejemo pasja leta?

Pregled okvirne pasje starosti glede na težo in velikost psa

V kolikor psa posvojite, je njegovo starost možno predvideti s pregledom njegovega zobojva (stopnja obrabe zob, zobni kamen, pigmentacija zob in dlesni,…).

Glede na različno dozorevanje, staranje in glede na pasmo, težo, velikost, način življenja in prehranjevanja, gibanja,… bi za starost psa pri 1 in 12 (človeških) letih izgledala približno takole:

Koliko je star pes? Pasja leta po vrsti psov

Kakorkoli smo izračunali pasja leta, pa je v pasjem življenju najpomembneje to, da za njih lepo skrbimo.

Primerna prehrana, gibanje, redni veterinarski pregledi in cepljenja, zabava in aktivnost, bodo vsekakor pripomogla, da “pasja” leta ne bodo “tako pasja”.

Deli s prijatelji: