Poškodovan pasji krempelj

Najbolj brano, Nega, Zdravje

Poškodovan pasji krempelj

Pasje kremplje je potrebno občasno krajšati, da niso predolgi. Predolgi pasji kremplji prisilijo pasjo šapo v nepravilen položaj in s tem v nepravilno hojo psa. S primerno dolžino pasjih krempljev omogočite psu naravno gibanje. Predolgi pasji kremplji se hitreje zalomijo, počijo, razpolovijo ali izpulijo, ko pes med tekom ali igro z njimi zatakne ob oviro. Poškodba pasjega kremplja, katerakoli, povzroči psu veliko bolečino. Poškodovan krempelj je potrebno oskrbeti takoj.

V kolikor še nikoli niste oskrbeli poškodovanega kremplja psu, najprej očistite rano, ustavite krvavitev, rano razkužite in nežno povijete za čas poti do veterinarja. Veterinar bo poškodovan krempelj oskrbel in vam podal potrebne napotke. V kolikor se psu rana okuži, bo pes potreboval tudi antibiotike. O tem vas bo podučil veterinar.

Psu po poškodbi kremplja ne pustite lizati rane. V kolikor rane iz kakršnihkoli razlogov ne povijete, je priročna rešitev Elizabetanski ovratnik ali nogavička. Obe rešitvi psu preprečita lizanje rane.

Znaki poškodovanega pasjega kremplja

Pes včasih, ko teče ali se igra, samo zacvili in gre svojo pot dalje. V takem primeru si je lahko poškodoval krempelj, kar moramo preveriti.

Pes poškodbo kremplja kaže tudi tako, da šepa, ves čas liže ali »žveči« poškodovani del. Načeloma manjše poškodbe krempljev pes »uredi« kar sam in tega sploh ne opazimo. Pri večjih poškodbah pa mora pasjemu poškodovanemu kremplju pomagati človek, da ne pride do dodatnih komplikacij.

Rdeče pikice krvi na tleh so odločen signal za pregled pasjih krempljev!

Kako sami oskrbimo poškodovan pasji krempelj

Ali boste poškodovan krempelj oskrbeli sami ali pa psu nudili le prvo pomoč do veterinarja, morate v obeh primerih narediti prvo pomoč psu.

Namestite psu nagobčnik

Vedite, da psa poškodovan krempelj zelo boli, saj je v pasji nohtni posteljici veliko živcev in krvnih žil.

Nagobčnik je, v primeru poškodbe pasjega kremplja, pametna odločitev. Pes lahko na bolečino odgovori z nenamernim ugrizom. Predstavljajte si, da vam nekdo pritisne na bolečo rano. Tudi vi ne ostanete ravnodušni.

V kolikor nagobčnika nimate, si lahko pripravite nadomestnega iz povoja.

Očistite rano

S fiziološko raztopino očistite rano in najdite mesto poškodbe (lahko tudi z navadno vodo, v kolikor ni  druge izbire). Odstranite tudi vse tujke.

Uporabite pasje klešče za krajšanje krempljev

Z razkuženimi pasjimi kleščami za kremplje (ne uporabljajte škarij) odščipnite zalomljeni del kremplja. Pazite, da ne odščipnete preveč, predaleč, pregloboko,… in tako še dodano poškodujete pasji krempelj. V kolikor niste sigurni kako odščipniti zalomljen krempelj, to prepustite veterinarju.

Krempelj, v primeru, da visi samo še na nitki, izpulite do konca.  Za to imate, najverjetneje, le en poskus (delček sekunde), saj vam pes, verjetno, ponovnega poskusa ne bo dovolil. Biti morate hitri in učinkoviti (nekdo naj vam pomaga). V kolikor vam manever ne uspe, le tega raje prepustite veterinarju.

V kolikor je krempelj razpolovljen (preklan) ali počen je bolje, da tak krempelj oskrbi veterinar. Vi ta manever izpustite in nadaljujete s prvo pomočjo psu tako, da ustavite krvavitev.

Ustavite krvavitev

Krvavitev ustavite tako, da poškodovani del kremplja pokrijete z gazo (lahko tudi papirnato brisačo, v kolikor je čista) in držite 5 do 10 minut. V tem času bi se morala krvavitev ustaviti. V tem času ne odkrivajte rane in ne preverjajte ali je krvavitev prenehala.

V kolikor imate pri sebi pasjo prvo pomoč, si lahko pomagate s praškom ali sprejem za zaustavitev krvavenja. Brez pasje torbice za prvo pomoč, bo doma prav prišla tudi kuhinjska moka.

Razkužite rano poškodovanega kremplja

Rano razkužite z jodovo raztopino ali z zato primernim pripravkom (vodikov peroksid, domača slanica). Vsa razkužila, ki vsebujejo alkohol, bodo psu povzročila še dodatno (pekočo) bolečino.

Zaščitite poškodovano mesto

Razkuženo rano zaščitite z gazo, med prste namestite vato in narahlo povijte s povojem. Naučite se pravilno povijati pasje šape, da bo zaščita zdržala vsaj do veterinarja. Uporabite lahko tudi nogavičko, v kolikor gaze in povojev nimate na voljo.

Pasja bolniška

Psu se bo bolečina v 24-48 urah umirila, vendar mora po tem imeti poškodovani del še vedno zaščiten. V kolikor pride do ponovne poškodbe sveže rane ali se rana onesnaži, se lahko le-ta vname.

Z umirjeno bolečino ali brez nje, bo pes zopet tekal in se igral brez slabe vesti. To pa ne pomeni, da je pasja bolniška vaša odgovornost.

Naslednje dni (3-5 dni) previjajte šapo in ponovno razkužite rano ter spremljajte poškodbo. V kolikor vam veterinar predpiše drugače, se držite njegovih navodil.

V primeru okužbe (oteklina, pordelost, vročina, letargija…) se odpravite na ponovni pregled k veterinarju. Ne zavlačujte, saj je okužba nohtne posteljice lahko problematična in se zavleče v več mesecev.

Pes naj ima šapo zaščiteno vsaj 2-3 tedne s povojem ali čeveljcem (odvisno od poškodbe), predvsem na sprehodih. Izogibajte se sprehodov in hoje po skalah, pesku, snegu/lužah in blatu.

Ali pasji krempelj zraste nazaj?

Seveda. Nov krempelj zraste v nekaj tednih, v kolikor ni bil izpuljen.

Izpuljen krempelj lahko, nasprotno, ne zraste več ali pa namesto normalnega kremplja zraste le majčken krempeljček, ki se razlikuje od ostalih.

Deli s prijatelji: