Omega 3 maščobne kisline v prehrani psa

Briketi in mokra pasja hrana, Prehrana

Pes in Omega 3 maščobne kisline v surovi ribi

Omega 3 maščobne kisline so esencialnega pomena za pse, kar pomeni, da jih psi potrebujejo za zdravo življenje, vendar jih ne morejo proizvajati sami.

Omega 3 maščobe kisline (v nadaljevanju omega-3) so zato zelo priljubljene kot prehransko dopolnilo psom.

Te kisline so “večkrat nenasičene”, kar pomeni, da imajo več dvojnih vezi skozi ogljikove verige. Položaj te dvojne vezi pove, ali gre za omega 3 ali omega 6 maščobne kisline. Dvojne vezi pri omega 3 naredijo kisline nekoliko nestabilne in primerne za oksidacijo, ki vodi v žarkost.

Pomembne so za normalno rast tako odraslih živali kot vseh živalskih mladičev.

Pomen omega 3 maščobnih kislin za pasje zdravje

Omega-3 so bistvenega pomena za zdravje, predvsem pri psih z alergijami (alergijski dermatitisi) in avtoimunskimi stanji (pemfigus, revmatoidni artritisi) ali vnetji (artritis).

Poleg njihovih že navedenih učinkov na razvijajoči se imunski sistem, omega-3 zasedajo pomembno mesto pri pravilnem razvoju mrežnice oziroma vida.

Dokazi kažejo, da omega-3 lahko preprečijo nekatere srčne težave, kot je ventrikularna aritmija in preprečujejo visok krvni tlak.

Živalim, ki so nagnjene k trombemboličnim dogodkom, pomagajo pri preprečevanju strjevanja krvi.

Rak pri psih; omega-3 so pokazale, da se ob njihovem uživanju upočasni razvoj in metastaze določenih karcinomov.

Ko govorimo o pasji dlaki, ima omega-3 predvsem vpliv na rast dlake.
Pomankanje omega 6 maščobnih kislin pa lahko povzroči suho, luskasta kožo in dolgočasno, krhko dlako, ki vodi do preloma in izgube dlake ter drugim kožnim nadlogam.

Vrste in doziranje omega 3 maščobnih kislin v pasji hrani

Ločimo 3 vrste omega-3, in sicer ALA, EPA (eikozapentaenojske kisline) in DHA (dokozaheksaenojske kisline).

Pes in riba, Omega 3 maščobne kisline

Rastlinska olja, vključno z lanenim oljem, oljem oljne repice, orehovim oljem in sojinim oljem, lahko zagotovijo psu učinkovit vir omega-3, imenovan alfa-linolenska kislina (ALA), ki je predhodnik EPA in DHA.

Vendar pa psi niso zelo dobri pri preoblikovanju ALA v EPA in DHA, zato je veliko bolj učinkovito zagotoviti psu EPA in DHA neposredno, s hrano.

Dobri viri teh dveh vrst omega-3 so ribja olja hladno-vodnih rib (losos, tuna, skuša) in nekatere vrste alg.

Študije kažejo na to, da ima lahko 22-40 mg / kg / dan EPA pozitivne učinke na psa. Pri tem je potrebno paziti, saj večina prehranskih dopolnil, ki imajo osnovo na ribjem olju, vsebuje tako DHA, kot EPA. Posledično je tako količina omega-3 višja.

Olja ribjih jeter vsebujejo vitamin A & D, kar pomeni, da je ob uporabi le-tega potrebno biti pozoren na vitaminsko predoziranje.

Omega 3 maščobne kisline kot dodatek pasji prehrani

Omega-3 so načeloma zelo varen prehranski dodatek, vendar je pri uporabi potrebno paziti na zaužito količino. Prevelik odmerek lahko privede do prebavnih motenj psa (driska, bruhanje, posledično diareja), vnetja trebušne slinavke, težave s sistemom strjevanja krvi ali do imunske disfunkcije.

Čeprav pridobivanje telesne teže ni pogost stranski učinek omega-3, je vseeno potrebno opozoriti, da gre za kalorično dopolnitev pasje hrane.
Maščoba je energetsko najbolj polno hranilo v primerjavi z beljakovinami ali ogljikovimi hidrati.
Vsak gram olja vsebuje okoli 9 kcal.

Pri nakupu prehranskih dodatkov z omega-3 je potrebno biti pozoren na naslednje stvari:

  1. Koliko EPA in DHA dopolnilo vsebuje?
  2. Na kakšen način je proizvajalec očistil svoje izdelke nečistoč, kot je živo srebro?
  3. Kako se izdelek hrani in preprečuje njegovo žarkost?
Deli s prijatelji: