Katero zelenjavo lahko je pes

Zelenjava zagotavlja odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Pasjo prehrano popestri in uravnoteži. Veste katera zelenjava je dobra za vašega psa?

Temno-zelena zelenjava je zelo hranljiva tako za ljudi kot za pse, vendar jo je, tako kot križance, primerno skuhati v vodi ali na pari.
Brokoli, cvetača in zelje namreč radi povzročijo prebavne motnje in pline.

Pri določenih vrstah zelenjave je potrebno paziti na količine, ki jih pes zaužije, saj nekatera vsebuje veliko sladkorja (npr. korenje).

Kako sestaviti zelenjavno mešanico za pasjo prehrano

Zelenjavna mešanica pasjega obroka (del obroka), je priporočljivo, da vsebuje vsaj 50% zelenega dela oziroma zeleno listnate zelenjave. Ta del predstavlja vitaminsko elektrarno, polno antioksidantov in mineralov.
Vsebuje tudi veliko vlaknin, ki omogočajo čiščenje ter uravnavajo pH.
Dobri primeri so solata, regratovi listi, peteršilj, koriander, bazilika, vrhovi pese, korenčkovi vrhovi, ohrovt, itd.

Drugi del zelenjavne mešanice pa naj bi bil sestavljen iz sladke zelenjave, kot so iz bučke, stročji fižol, grah, rdeča pesa in druge, ki so bogate z ogljikovimi hidrati.

Pri količini “sladke” zelenjave ali v prvih obrokih zelenjave na sploh, je potrebno paziti na njihove nezaželene učinke. To je na primer slabost ali mehko blato.
Včasih zelenjava povzroči pline, zato z njo ni potrebno pretiravati.
V kolikor zelenjavo dajete psu prvič, jo ponudite v majhni količini in opazujte reakcijo.

Zelenjava, ki jo lahko pes je

Zelenjava, hrana, pes
 1. BROKOLI je odličen vir vitamina A, C in K, folne kisline, magnezija in kalcija ter vlaknin.
 2. ŠPINAČA je gonilna sila za železo in dobra oskrba s kalcijem, kalijem in različnimi antioksidanti.
 3. SOJA se običajno uporablja za zagotavljanje beljakovin in energije, omega 6, vitaminov B, mineralov in vlaknin.
 4. GRAH nizko energetska hrana, polna hranil in hkrati odličen vir vitamina C in K ter dober vir mangana, vlaknin, folatov, fosforja, beljakovin, magnezija, bakra, železa, cinka, kalija in vitaminov B1, A, B6, B2 ter B3.
 5. STROČJI FIŽOL je poln vitamina A, C in K, mangana ter vlaknin.
 6. ZELJE, križanec, preprečuje rakasta obolenja
 7. KORENJE je vir vitamina A, C in K ter vlaknin in kalija. Vsebuje relativno veliko sladkorja, zato ga je potrebno dajati psu v primernih količinah. Ker psi nimajo dobre sposobnost prebavljanja korenja, še posebej, če je grobo nariban ali v koščkih, ga nekateri ne priporočajo kljub temu, da pomaga odganjati notranje parazite.
 8. SLADKI KROMPIR je pasji favorit. Je velik vir vitamina A, dober vir vitaminov C, B6 in B5, mangana, kalija in vlaknin.
 9. KROMPIR je vir vitaminov C in B6, kalija, magnezija in vlaknin.
 10. PAPRIKA, zelena in rumena, predvsem pa rdeča, zagotavlja vir beta karotena in vlaknin, druge hranilne snovi in antioksidante.
 11. BUČKE vsebujejo obilo vitaminov in mineralov, kot je: betakaroten, vitamin C, B in E, lutein, (koristen za oči), ter kalij, fosfor, kalcij, mangan in magnezij. Bučke so lahko prebavljive, zato so priporočljive pri težavah s prebavo.
 12. BELUŠI so vir vitamina K, dober vir vitaminov A, B1, B2, C in E, folne kisline, železa, bakra, mangana in vlaknin.
 13. CVETAČA je predvsem pomembna zaradi vsebnosti vitamina C, K, B6, folne kisline in holina.
 14. ZELENA, kot čistilec organizma, vsebuje veliko netopnih vlaknin ter natrija. Deluje proti bakterijam in glivicam v ustih, želodcu in črevesju ter dezinficira sluznico. Pomaga pri vnetjih sečil. Vsebuje vitamin A, B, C in E, alkaloid apiin ter minerale, med katerimi je največ kalija, natrija, magnezija, fosforja in kalcija.

Preberite tudi Katero sadje lahko je vaš pes.

Deli s prijatelji: