Izbira priboljškov za psa

Pasji priboljški, Prehrana

Pes in priboljšek govej vrat

Priboljške za psa se izbira po zdravo-razumski logiki. Enako kot jo uporabljate pri nakupovanju za ostale družinske člane.

Pri izbiri je najbolje upoštevati sestavine hrane, ki jih pes obožuje in so hkrati zanj primerni. Zanje bo hvaležno naredil vse, kar se od njega zahteva.

V kolikor seznam sestavin na embalaži vsebuje stvari, ki jih ne poznate ali ne znate izgovoriti, morda, to ni najboljša poslastica za vašega psa.

Prav tako imejte v mislih, da ima pes drugačen okus kot je človeški.
Na primer sušen govej sapnik ali kita sta oba izključno na seznamu priljubljenih poslastic samo pri psu ;).

Ker se prehranske potrebe psov razlikujejo glede na starost, pasmo in druge dejavnike, je potrebno preveriti pri veterinarju, kateri priboljški so za vašega psa najprimernejši.

Pravilo 10% v prehrani psa

Previdnost pri količini priboljškov naj bo obravnavana logično in potrebam psa primerno.

Priboljški vsebujejo, načeloma, veliko sladkorja in kalorij kljub temu, da so lahko zdravi in primerni zanj (Tami Pierce, DVM, klinični veterinar, univerza California). Količina priboljškov naj ne presega 10% dnevnih kalorij, ki jih pes zaužije.

Poskusite lahko tudi z zelenjavo in sadjem, saj je v kupljenih prigrizkih načeloma veliko maščob, sladkorja in konzervansov.
“Dajte jim baby korenje, zeleni fižol, nekaj brokolija,” pravi Pierce, “ti, praktično nimajo kalorij in psi bodo zadovoljni tudi, če priboljšek ni visoko kaloričen ali mesen.”

Psi imajo načeloma radi vso hrano, tako sta sadje in zelenjava velik potencial za raznovrstnost zdravih priboljškov. To so priboljški, ki ne ogrožajo zdravja psa in ne uničujejo njegovih zob.

Kdaj je čas za pasje priboljške

Pozitivna spodbuda pri učenju in treningu s priboljški morda ni vedno najbolj zdrava, je pa vsekakor eno najbolj priljubljenih orodij tako vodnikov kot psov.
Pri tem ne gre le za izraz ljubezni, vendar tudi za pomemben del pri usposabljanju in nagrajevanju dobrega vedenja psa.

Priporočljivo je uporabljati priboljške za nagrado mirnega in podrejenega stanja, nasprotno navdušenja ali vzhičenja.

Med obroki je idealen čas učenje in posledično priboljške.
Spomnite se na pravilo: “Ne vse takoj, najboljše pride na koncu!”. Najboljše priboljške prihranite za takrat, ko boste največ zahtevali od svojega psa.

Pomembno se je zavedati, da so priboljški oblika naklonjenosti in jih je potrebno dajati ob pravem času in iz pravih razlogov. Vaja in disciplina sta na prvem mestu, nato pride naklonjenost.
Vedite, da osnovno zagotavljanje pasjega zdravja in zadovoljstva prihaja iz sprehodov in učenja. Priboljški so le pozitivna nagrada.

Ali pes šteje priboljške? Ali ve, koliko jih je še v vaši torbici?

Pasji voh je nepojmljiv.

Pes hrano vonja do 18 metrov od mesta, kjer je shranjena.
Precej dobro lahko oceni sestavine hrane in se tako odloči kako in kdaj bo ubogal zanje.

Ko mahate z rokami pred njim in mu govorite: “Nimam več…” si lahko mislite kakšno mišljenje ima o vas. Dobro ve, da to, kar mu pravite, ne drži in da so v vaši torbici še vedno dobrote.

Viri: 

Tami Pierce, DVM, klinični veterinar, univerza California

Deli s prijatelji: