Popolna in uravnotežena pasja hrana

Briketi in mokra pasja hrana, Prehrana

Popolna in uravnotežena pasja hrana

Psi imajo drugačne prehranske potrebe kot ljudje in zato je bila za njih razvita posebna hrana. Pomembno je, da psa hranite s kavalitetno,  uravnoteženo pasjo hrano. Kvaliteta je vedno pred kvantiteto.

Pomembno je vedeti, da so nekatera »človeška« živila psu nevarna in lahko povzročijo bolezni ali celo smrt.

AAFCO, na podlagi dolgoletnih raziskav, znanstvenikov, kemikov in veterinarjev, priporoča komercialno pripravljeno hrano za pse pred hrano pripravljeno doma. Prvo zagovarja kot bolj zdravo in varno, saj so njene sestavine sledljive.

Kaj je kvalitetna – popolna in uravnotežena hrana za pse

“Popolna in uravnotežena” hrana za pse pomeni proizvod, ki ima vse potrebne hranilne snovi v primernih količinah in razmerjih. Hrana mora biti testirana in izpolnjevati prehranske potrebe psov po priporočilih.

Doma pripravljena hrana za psa

Pri doma pripravljeni hrani obstaja tveganje, da je hrana nepravilno pripravljena. Nepravilno pripravljena pasja hrana lahko povzroči bakterijske okužbe, ki se nehote prenesejo na ostale družinske člane (npr. salmonela in E. coli).

Hkrati je doma pripravljeno pasjo hrano težko hranilno uravnotežiti (vitamini, minerali, beljakovine, maščobe, itd).

Preveč kalcija, na primer, lahko povzroči težave rasti, zlasti pri mladičih. Premalo kalcija lahko povzroči šibke kosti, ki so dovzetne lomljenju.

Komercialno pripravljena pasja hrana

Na splošno psom ni potrebno spreminjati prehrane, saj imajo le-ti radi rutino in lahko jedo isto hrano vsak dan.

Komercialna pasja hrana je na voljo v obliki briketov, peletov, kot pol suha pasja hrana, mokra pasja hrana, ipd.

Vse oblike komercialne hrane za pse lahko zagotovijo popolno prehrano pod pogojem, da so izdelki izdelani v skladu z AAFCO standardi.

Analitske sestavine hrane, ki morajo biti označene in razčlenjene na embalaži pasje hrane so:

  • beljakovine,
  • vlakna,
  • maščobe,
  • vlaga,
  • pepel,
  • ogljikovih hidrati.

Pepel sestavljajo anorganske sestavine hrane kot so minerali in vitamini. Pomembna minerala sta kalcij in mangan.

Pri branju sestavin komercialne hrane včasih pride do nerazumevanja. Sestavine je potrebno bolj podrobno preučiti, da se razume razlika med ponudbo na trgu. Na primer, posušeno in mleto meso ni enako posušenim beljakovinam, kljub temu, da oboje spada pod beljakovine… S Premium blagovnimi znamkami pasje hrane tako zmanjšate vnos balastnih, nepotrebnih, neprebavljivih ali celo škodljivih sestavin v pasje telo.

Menjava in mešanje pasje hrane

V kolikor želite spremeniti prehrano psa, morda zato, ker je tako priporočil vaš veterinar, je najbolje, da to storite postopoma.

Prehrano je priporočljivo menjati z mešanjem nekaj novega živila z nekaj trenutnega. Razmerje naj bo v prid trenutnemu. V naslednjih treh do petih dneh postopoma razmerje nove hrane povečujte in zmanjšujte količino stare. Ta proces bo omogočil psu varnejšo prilagoditev in zmanjšal želodčne ter prebavne težave.

V kolikor menjate vrsto hrane (ne le, na primer, brikete za pelete ali drug okus), je pametno, da te hrane ne mešate. Prehod naredite tako, da pes, na primer, zjutraj dobi suho hrano, zvečer pa novo izbrano vrsto hrane.

Deli s prijatelji: