Nega pasje dlake in krtačenje za lep sijaj

Najbolj brano, Nega

Krtačenje in nega pasje dlake

Kosmatinci prihajajo v najrazličnejših oblikah in velikostih. Glede na svoje specifike, imajo temu primerne potrebe po negi pasje dlake in krtačenju.

Različne pasme psov potrebujejo različno nego kože in dlake tako, da je najbolje za nasvet povprašati izbranega veterinarja.

Če se na tehniko nege in krtačenja ne spoznate, povprašajte za podrobnosti strokovnjaka, da nebi nehote ranili vašega psa.

S krtačenjem dlake psa ne samo negujemo in čistimo nečistoč, temveč pri tem krepimo naše vezi, pomembne za nadaljnje sobivanje.

Ob krtačenju lahko hkrati preverimo stanje dlake in kože psa (vnetja, srbečice, bolhe, uši, klopi,…) in primerno reagiramo, v kolikor je potrebno.

Kdaj začnemo z nego oziroma krtačenjem pasje dlake?

Mladička je potrebno kmalu po prihodu domov spoznati z glavnikom in krtačo, da kasneje nebi imeli večjih težav pri negi.
Krtačenje psa uvajamo postopoma in psa nagrajujemo s pohvalami ter priboljški.

Psa se lahko krtači dnevno, če tako zahteva njegova pasma oziroma če se to počne z namenom »crkljanja«.

V povprečju se pasja dlaka krtači 1 do 2 krat tedensko oziroma pri kratkodlakih psih redkeje (tudi do 1 krat mesečno) in dolgodlakih pogosteje (lahko tudi vsak dan).

V času menjave dlake se psa krtači pogosteje kot običajno.

Nega dlake mora biti kratka in psu prijetna izkušnja.
Priporočljivo je, da je vedno ob približno enakem času in na za to določenem mestu.

Pri tem naj bo pohvala in priboljšek nekaj samoumevnega.

Odstranjevanje pasje poddlake

Čas poddlake in njenih nadlog je v dneh, ko nastopi toplejše vreme.
Praktično bi temu rekli med pomladjo in poletjem.

Odstranjevanje pase poddlake

Menjava dlake lahko traja daljši ali krajši čas, odvisno od dolžine dlake in pasme psa.

Večina psov menja dlako enkrat na leto medtem, ko mladiči vsaj dvakrat, dokler ne odstranijo vse baby dlake.

Da bi sam proces čim bolj omilili, so olja z omega-3 lahko v veliko pomoč. Ta vsebujejo maščobne kisline, ki bodo zmanjšale možnosti vnetja kože, nastanka prhljaja in povečala sijaj pasje dlake.

Skrb za pasjo dlako brez zunanjih zajedavcev je velika prednost tako za čistočo kot zdravje psa.

Postopek krtačenja pasje dlake

Krtačenje začnemo vedno na vrhu psa, pri glavi.

Krtačenje psa

Skrivnost prijetnega krtačenja je v tem, da je krtačenje pri glavi nežno kot sta nežna koža in dlaka psa okoli oči in ušes.
S tem boste psa pridobili pasjo naklonjenost.
Za česanje glave se uporablja mehko, ščetinasto krtačo ali glavnik pri dolgodlakih psih. Pri tem je potrebno paziti, da se z ostrimi konicami ne rani psa.

Krtači se vedno navzdol in ven v smeri rasti.

Krtačenje se nadaljuje čez vrat in trebuh ter nadalje ob straneh, pri čemer je potrebna posebna pozornost pri česanju zadka in repa psa.

Pri večini psov krtačenje nog ni izrednega pomena, hrbet pa se lahko prihrani za konec, saj bo psu prijalo takšno krtačenje po napornem razčesavanju in odstranjevanju odmrle dlake.

Vrste krtač in glavnikov za sijočo pasjo dlako

Na trgu obstajajo številne vrste ščetk, rokavic, krtač in glavnikov, ki so posebej razvite za posamezne tipe dlake.

Vrste pasjih krtač

Kovinski glavniki, na primer, ločujejo dlako in so zato primerni za razčesevanje vozlov, pri čemer se dlako očisti tudi koščkov umazanije.

Kratkodlake pse (Beagle, Doberman, Bokser, Labradorec, Čivava…) se neguje s krtačami iz žime. Pri psih z dvojnim krznom (Haski, Chow Chow,…) se uporablja krtače z bunkicami. Pri psih srednje dolžine dlak in dolgodlake pse (Shih-Tzu, Maltežan, Yorkshirski terier, Zlati prinašalec…) se uporablja kombinacija glavnikov in žičnatih krtač z ukrivljenimi konicami ali bunkicami.

Krtače iz žime so primerne za vse vrste dlake in predstavljajo predvsem negovanje in ne toliko čiščenje pasje dlake. Razlikujemo med čvrstimi in mehkimi krtačami.

Krtače z žičnato ukrivljenimi konicami se uporablja za srednje in dolgodlake pse, da se razvozlja kuštravo dlako in delno odstrani poddlako.
Če so vozlji preveliki, se uporabi glavnik.

Trimerji (npr. FURminator) so v namen odstranjevanju odmrle dlake in poddlake ter preprečevanju njenega širjenja. Na prodajnih policah lahko najdete tudi krtače za odkrivanje bolh in podobno.

Gumijaste krtače (rokavice) so namenjene kratkodlakim psom in psom z občutljivo kožo. Z njimi se psa krtači in hkrati masira njegovo kožo.

Deli s prijatelji: