Surovo meso psu DA ali NE?

Divji psi imajo od nekdaj raznovrstno prehrano, ki je sestavljena predvsem iz surovega mesa. Surovo meso je del njihovega menija.

Ker so divji psi po naravi zveri potrebujejo, poleg rastlinskih snovi, predvsem mesne in so zato nagnjeni k mesojedosti. Njihov plen je sestavljen iz surovega mesa, surovih kosti, organov in drugih tkiv.

Več tisoč let so razvijali svoj prebavni sistem, da bi lahko jedli tovrstno hrano.

Želodec divjega psa je zelo kisel, pH 1-2.5, kar omogoča lažjo prebavo surovega mesa. Človek ga, v taki meri, ni zmožen prebaviti.

Načeloma lahko vsak domač pes, v kolikor nima zdravstvenih težav (npr. napačno oblikovano čeljust ali zobne bolezni, …), uživa surovo meso.

Zagovorniki in kritiki prehrane s surovim mesom

Zagovorniki hranjenja s surovim mesom verjamejo, da je prehrana iz surovega mesa, kosti in organov, prehransko bogatejša. Kuhano meso ali komercialno pridelana hrana, na drugi strani, sta osiromašena esencialnih sestavin.

Mit o surovem mesu v pasji prehrani

Trdijo, da potencialni paziti v surovem mesu nudijo številne koristi v zdravju psa.

Doprinesli naj bi k preprečitvi alergij, posledično zdravi koži in dlaki ter pomagali vzdrževati zdravo telesno težo. Posredno tovrstna hrana omogoča čistejše zobovje, boljši zadah in več energije ter boljšo vitalnost psa.

Nekateri veterinarji zagovarjajo prehrano s surovim mesom, saj naj bi pospešila prebavo in naredila psa veliko bolj energičnega.

Dr. Ian Billinghurst (»Barf Diet«), v svojih knjigah navaja, da se je pes razvijal več milijonov let in je nelogično, da bi bila zanj primerna kuhana ali predelana hrana.
Trdi da: “Psi niso bili programirani, da bi jedli tovrstno hrano”.

Kritiki hranjenja s surovim mesom, na drugi strani, odgovajajo, da obstaja  nevarnost prehranskega neravnotežja in potencialne možnosti okužb s toksičnimi bakterijami in paraziti. Surova hrana tako naj nebi odtehtala koristi, ker bi, na drugi strani, povzročila zastrupitve in okužbe.

Bakterijske okužbe pri hranjenju psa s surovim mesom

Ob vseh prednostih prehrane s surovim mesom ne moremo mimo dejstva, da pri tem obstaja relativno visoka možnost okužbe z najbolj pogosto salmonelo in bakterijo E. coli. Tudi paraziti so ena od skrbi hranjenja s surovim mesom.

Manjša možnost okužbe se doseže z zamrznjenjem surovega mesa ali njegovo toplotno obdelavo. Oba postopka uničita večino pozitivnih sestavin surovega mesa.

Zamrzovanje surovega mesa

Po mnenju direktive Evropske unije, zamrzovanje rib pri -20°C za 24 ur ubije parazite.
FDA priporoča zamrzovanje rib pri -35°C za 15 ur, ali pri -20°C za 7 dni. V primeru surovih rib so najpogostejši paraziti gliste iz družine Anisakidae in ribja trakulja.

Na primer zamrznitev svinjine pri -15°C za 20 dni ne ubije Trichinella spiralis črva.
Vrste Trichinella v divjih živalih pa odporne na zmrzovanje.

Kuhanje surovega mesa

NIJZ prporoča, da se živilo prekuha oziroma prepeče na 82°C (notranja temperatura mesa). Bakterijo E. coli sicer uniči že temperatura 75 °C.

Salmonelo uniči toplotna obdelave med 63 °C in 75 °C, odvisno od živila.

Ste se odločili? Ponudite surovo meso psu?

Ko se odločate ponuditi psu surovo meso imejte v mislih, da se pes lahko okuži z navedenimi bakterijami in paraziti tudi na sprehodu, ali celo  kar doma (kuhinjski odpadki, fekalno onesnaženje npr. vode, zemlje, živil, pasji iztrebki,…). Hkrati vam je omogočeno informiranje o kupljenem mesu in visoki standardi higienskega minimuma. Higienski minimum rokovanja s surovo hrano doma je odvisen od vas.

Po drugi strani Premium pasja prehrana, oziroma uravnotežena hrana za psa, ponudi psu vse kar potrebuje za svoje zdravje in razvoj.

Tako, če zaključimo… 

Kot pri drugih odločitvah v pasjem življenju, je tudi v tem primeru potrebno pretehtati dobre in slabe lastnosti hranjenja s surovim mesom. Odločitev, na koncu dneva, je subjektivna, vaša.

Deli s prijatelji: