Govorica pasjih ušes. Kaj pove?

Zanimivo

Govorica pasjih ušes

Z »branjem« položaja pasjih ušes se lahko predvidi, kakšne namere ima pes oziroma kakšna bo njegova reakcija v dani situaciji. Pasja ušesa so način pasje govorice.

Položaj pasjih ušes lahko pove ali je pes sproščen, igriv, razdražen ali celo agresiven.

Vsekakor je pri »branju« pasjih ušes pomembno gledati celotno sliko.
Stanje oziroma predvideno reakcijo psa se oceni na podlagi položaja celotnega telesa. Smo položaj ušes ni nujno pravo ali edino potrdilo njegovega razpoloženja. O govorici pasjega repa si lahko preberete v tej objavi.

Razlogi? Psi imajo različne oblike in velikosti ušes. Hkrati položaj ušes zelo hitro menjajo, kar oteži »branje« točno določenega trenutka.

Na kakšen način govorijo pasja ušesa?

Pes svoja ušesa lahko premika samostojno naprej in nazaj za skoraj 180 stopinj.

Položaj pasjih ušes pove kakšna je raven njegove pozornosti in reakcijo, ki bi posledično lahko sledila.

Na splošno je znano, da bolj, ko ima pes ušesa nagnjena naprej, bolj samozavesten je in bolj, ko ima nagnjena nazaj ter prislonjena ob glavo, bolj prestrašen v dani situaciji je.

Niso vsa pasja ušesa enaka…

Pes s »poklopljenimi« ušesi (beagel ali celo baset), vsekakor ne zmore uporabljati vseh signalov tako dobro kakor njegov predhodnik volk, ki je te signale razvil.

Volk (kakor tudi samojed, haski,…) bo, glede na njegovo obliko ušes, lahko pokazal svojo srečo tako, da bo ušesa držal pokončno in nekoliko naprej, česar beagle in baset ne zmoreta.

Tudi pes s pristriženimi ušesi nima več popolne svobode gibanja svojih ušes in s tem omejeno izražanje oziroma pasjo govorico.

Glede na tako veliko raznolikost pasjih ušes, je potrebno pred ocenjevanjem, najprej ugotoviti kdaj so pasja ušesa vašega psa sproščena. Ugotovitev je potrebno uskladiti z obliko teh pasjih ušes oziroma pasmo psa, da bi lahko najprej prepoznali nevtralen položaj.

Kaj lahko povedo položaji pasjih ušes?

Pokončna drža pasjih ušes, nagnjenih malček naprej, govori o popolnem sodelovanju oziroma pozornosti (pri igri, lovu,… ) v danem trenutku.

Kaj sporočajo pasja ušesa?

Tak položaj lahko pomeni tudi radovednost oziroma zaznavanje zvokov, ki jih pes izostri s pokončnim položajem ušes in njihovim obračanjem v razllične smeri. Položaj je značilen za zgodnje faze, ko je pes še mladič.

Pokončna ušesa, ki so nagnjena naprej pa lahko kažejo tudi na agresivnost. Razliko med pozornostjo in agresivnostjo je lažje ločiti tako, da se pogleda celoten položaj telesa, saj pes, ki izraža opozorilo govori, da niste dobrodošli na njegovem ozemlju. V takem primeru se je psu pametno izogniti.

Napeta in sploščena pasja ušesa, v vodoravnem položaju stran od glave govorijo o ogroženosti in negotovosti. Pes je oprezen, saj ne pozna situacije in še ne ve kako bo odreagiral.

Nesploščena ušesa in nagnjena nazaj in ob glavo pa sporočajo nesrečo, anksioznost ali strah.

Kateremu psu lahko pristopimo?

Prijazen pasji pozdrav se načeloma prepozna tako, da je pes postavljen v podložno držo, ima ušesa obrnjena nazaj, oči rahlo priprte, spuščen rep, ki ga lahko rahlo pozibava ali celo privzdiguje sprednjo taco.

Kljub temu, da ne dvomite v sposobnosti svojega »branja« pasjih ušes ali celotnega položaja telesa psa na sploh, ni pametno se približevati psu, ki ga ne poznate.

Ne pozabite pa, da v primeru, ko ima pes svojega vodnika, vedno najprej vprašajte za dovoljenje vodnika. On bo znal najbolje oceniti oziroma presoditi, ali psu lahko pristopite ali ne.

V kolikor se sprehajate s svojim psom, ne pozabite na pasji bonton.

Deli s prijatelji: