Kaj sporoča pes z mahanjem repa

Zanimivo

Mahanje pasjega repa, povabilo k igri

Mahanje pasjega repa in njegovo sporočanje ni ravno samoumevno kot si človek predstavlja.

“Pomembno je, da ljudje spoznajo, da mahanje pasjega repa ne pomeni vedno, da je pes prijazen ali, da se želi igrati,” pravi E’Lise Christensen Bell, veterinarka, NYC in nadaljuje: “Lahko sicer to drži, vendar pa je veliko bolje gledati na psa in njegovo govorico telesa kot celoto.”

Na primer, če so mišice telesa napete, zenice razširjene, napete obrazne mišice, ušesa postavljena naprej-navzgor ali vodoravno-nazaj, so to znaki, da morate psa pustiti pri miru.”

Prvotni namen pasjega repa

Prvotni namen pasjega repa je bil vzdrževanje ravnotežja. Z njim pes preprečuje, da bi se prekucnil, ko med tekom ali plavanjem dela ostre zavoje. Rep mu pomaga držati ravnotežje tudi pri hoji po ozkih strukturah, pri plezanju in skakanju.

Šele kasneje je pes razvil mahanje repa v namen komunikacije.

Pes, že kot mesec do mesec in pol star mladiček, začne komunicirati s svojim repom z namenom, da svoji mami izrazi čustva, kot so agitacija, motnje, jeza in tudi sreča.

Ali pes maha z repom, ko je sam?

V kolikor je pes sam, z repom ne maha, saj nima nikogar, ki bi mu želel karkoli sporočati – seveda, v primeru, da ga ne uporablja za obvladovanje ravnotežja.

Z mahanjem repa pes vzpostavi komunikacijo šele, ko čuti potrebo po komunikaciji oziroma izražanju čustev drugim živim bitjem.

Pomen višine, širine loka in hitrosti mahanja pasjega repa

Kot katerikoli drug jezik, ima mahanje repa svoj besednjak in slovnico, ki ju je potrebno razumeti, da bi razumeli pasje razpoloženje.

Sporočilo pasjega repa, pasja govorica

Hitrost, s katero pes maha s svojim repom, nam sporoča njegovo navdušenje medtem, ko širina zamahov pove ali gre za pozitivno ali negativno čustvo.
Pri tem je potrebno biti pozoren tudi na lego oziroma višino nošenja repa.

Če mladiček maha z repom visoko naprej in nazaj pomeni, da je srečen in v kolikor ga drži naravnost pokonci, je radoveden.

Mehka, sredinska višina pasjega repa kaže na sproščenost, v kolikor ga pes drži vodoravno pa pomeni, da je pozoren in opozarja nase.

Lahko pozibavanje repa v mehki, sredinski legi ali široko kroži, kar pomeni pozdrav oziroma veselje, ki pa ga pes lahko podkrepi še s premikanjem bokov. S tem pove: »Srečen in zadovoljen sem.«

Počasno mahanje je, na splošno, lahko razumljeno tudi kot žuganje, če pasji rep ni v pokončni ali zelo nizki legi.

Rep med nogami že sam po sebi ponazarja prestrašenost ali podrejenost in sporoča: “Ne rani me.”

Nizko mahanje z repom izraža pasjo nesigurnost, ki se lahko prevesi v premikanje repa gor in dol in je znak, da pes postaja vse bolj nevaren.

Z navpično držo repa pes očitno nakaže prevladujoč signal in pravi “Jaz sem tukaj šef,” oziroma izraža dominantnost.

Vsekakor je potrebno biti pozoren na kratko, hitro gibanje pasjega repa visoko v zraku, saj govori o nevarnosti in pripravljenosti na obrambo. Pes sporoča: «Umakni se ali pa bodo posledice!«

Kaj pa smer mahanja pasjega repa? Je ta pomembna?

Novejše študije so pokazale, da psi komunicirajo celo s smerjo, v katero mahajo svoj rep.

Mahanje pasjega repa v levo ali desno

Mahanje bolj v desno izvajajo, ko so srečni in bolj v levo, ko so prestrašeni (gledano od zadaj).

Desna polovica možganov je namreč povezana z vedenji umika in porabo energije (strahom, potrtostjo) in leva z nadziranjem vedenja, ki se povezuje s pozitivnimi čustvi (ljubezen, umirjenost, pripadnost, varnost).

Ker levi del možganov nadzoruje desno stran telesa in desni del možganov levo stran telesa, se gibi kažejo kot gibanje na nasprotni strani telesa.

Vir: Giorgio Vallortigara, Univerza Trst, Italija, Angelo Quaranta and Marcello Siniscalchi, veterinarja, Univerza Bari, žurnal Current Biology

Ali obstajajo dialekti pasjih repov?

Seveda.

Pri »branju« pasjega repa je potrebno ves čas imeti v mislih, da različne pasme psov svoje repe nosijo na različnih višinah.
To pomeni, da, v kolikor prevedemo v »človeški jezik«, govorijo različne dialekte.

Na primer beagle svoj dolg, kratkodlak, nekoliko upognjen rep navadno nosi sloko in skoraj navpično, zlati prinašalec nekoliko povešeno in z gosto dlako plapola naokoli medtem, ko večina terierjev svoj »korenčkasto«, kratek rep drži skorajda navpično kot anteno.

Na žalost, če je rep psa zasidrana in kratek, to močno zmanjša človeško sposobnost, da odkrije pravi signal in pravilno sklepa o pasjem počutju v danem trenutku.

Zanimivost – pasja štampiljka

Pes maha z repom tudi z namenom, da širi svojo naravno dišavo iz njegove analne žleze.

Vsak pes ima vonj, ki je edinstven samo zanj, tako “Alfa” ali dominanten pes, svoj rep nosi pokončno tudi z namenom, da bi čim bolj razširil čim več svojega vonja.

Deli s prijatelji: