Priprava na hribe s psom

Pohodništvo in priprava na hribe s psom zahteva kar nekaj učenja in predhodne aktivnosti. V idealnem svetu bi bilo primerno psa navajati na pohodništvo že, ko je še mlad. To bi zagotovilo, da bi v kasnejših letih brez težav pohajkoval po hribih s svojim vodnikom.

Uvajanje psa v pohodništvo ali obisk gora

Za začetek mora biti pohodni pes vajen vožnje s prevoznim sredstvom. Le tega lahko potrebujete ali za prevoz do izhodišča ali v primeru nepredvidenega vračanja…

Pri fizičnem uvajanju psa v pohodništvo je potrebno nivo in zahtevnost prilagoditi pasmi, kondiciji in zdravju psa.

Pohodni pes mora biti za tovrstne podvige primerno vzgojen, poslušen in socializiran. Kljub temu, da pohodništvo in obisk gora poteka v naravi, to vseeno ne pomeni, da bo pes tam sam in ga nič ali nihče ne bo zmotil. V kolikor se to zgodi, lahko pes uteče in se izgubi.

Pomembno je, da je pes, kot tudi vodnik, pripravljen na nenavadne in nevsakdanje situacije v hribih.

Glede na to, da je potrebno, v določenih primerih, psa voditi tudi na povodcu, mora biti pes tega vajen. Vlečenje na povodcu v hribih zna povzročiti marsikatero težavo, sledenje vodniku zadaj pa je velikokrat dobrodošlo in praktično, predvsem v snegu ali na nevarnejših odsekih.

V mislih je potrebno imeti tudi, da bi ob poškodbi bilo potrebno psa nositi v dolino. Mogoče se navadita in naučita nošnje “za vratom” pred odhodom. Na rokah, oziroma v naročju, boste psa, v kolikor je srednje ali večje rasti, težko prinesli do doline.

Pohodniški pes naj bo čipiran, označen (ovratnica z graviranim obeskom), primerno cepljen (steklina) in zaščitem proti notranjim in zunanjim parazitom.

Na povezavi lahko najdete ideje v slikah za pohajkovanje po hribih s psom, primerne za različno fizično in psihično pripravljenost tako vas kot vašega psa.

Prva pomoč in torba prve pomoči za psa

Ker je pohodništvo razgiban šport in se poškodba lahko kaj hitro prikrade v lep in prijeten dan je pomembno, da poznate osnovno prvo pomoč psu in je v vašem nahrbtniku tudi že pripravljena torba prve pomoči za psa.

Vsebina hribovskega nahrbtnika, ki naj bo namenjena psu

Pohodniški nahrbtnik, ko pohajkuje tudi pes, naj vsebuje vsaj naslednjo “pasjo” vsebino:

  • ovratnico in dolg povodec,
  • vodo in posodo za vodo,
  • dodatno vodo v primeru visokih temperatur,
  • hrano in priboljške,
  • pasji potni list in ostale potrebne dokumente,
  • primerno obleko (tudi obutev) za psa v primeru mraza,
  • vazelin za mazanje tačk v primeru hoje po hribogorju,
  • pasjo prvo pomoč.
Deli s prijatelji: