Zakaj pes zakoplje kost?

Psi radi kopljejo. Svoje stvari zakopljejo in z odkopavanjem iščejo nove. Zanimive stvari na ta način skrijejo in odkrijejo vsakokrat novo veselje.

Ta naravni instinkt jim tako omogoča ohraniti njihove stvari varne in zaščitene (kosti, hrana, igrače,…).

Pasji instinkt

Pes je, generacije nazaj, lovil še v krdelu. To je zahtevalo veliko časa in energije.

Ulov ni bil vedno uspešen ali obilen, zato ga je bilo potrebno zaščititi pred drugimi plenilci, kot tudi »kolegi« iz svojega ali sosednjega krdela. Vonj po mesu je bil lahko jabolko spora, ki ni pripeljalo le do spopada temveč tudi do več dni praznega želodca.

Rešitev? Ulov je potrebno zakopati…

Zakopana kost ali meso ne ostaneta le varna pred ostalimi plenilci, temveč jima zemlja, kot živilu, nudi daljšo življenjsko dobo (naravni hladilnik). Da pa bi bila mera polna, zemlja živilo marinira s svojimi sestavinami, kar je psu prava poslastica in tako popolna pojedina.

Zakaj psi danes še vedno zakopavajo kosti

Pes, v modernih časih, kot domači ljubljenček, načeloma, ne trpi lakote ali pomanjkanja oziroma zabave in igre.

Zakaj torej koplje in zakopava ter skriva stvari?

Razlogi so lahko različni… Predvsem lahko, vsega preveč…

Ker domači ljubljenček, načeloma, ni lačen ali v pomanjkanju, mu naravni instinkt veli, naj svoj »presežek« skrije. Na ta način ga zaščiti pred ostalimi in si s tem omogoči uživa kasneje (hrana ali igrače).

Zabava in aktivnost

Pes se na način, da stvari zakopava in odkopava, zabava.

To načeloma počne, da se nebi dolgočasil ali, ker je osamljen, želi pozornost oziroma izzvati igro.

V kolikor gre za tovrstno zabavo, lahko pes začne skrivati in zakopavati tudi stvari, ki niso njegove (ure, zlatnino in druge stvari, ki so lastniku vredne – npr. daljinski upravljalec).

Ločitvena tesnoba

Pes, ki trpi za ločitveno tesnobo lahko iz tega naslova začne z omenjenim vedenjem. Na ta način si omogoči ali izhod ali si »prikoplje« dostop do lastnika.

Želja po hranjenju z zemljo in neužitnimi stvarmi

Nekateri psi kopljejo, da bi se dokopali do soli, korenin in drugih njim “neužitnih” stvari. Potrebno se je posvetovati z veterinarjem, da bi ugotovil česa psu primanjkuje ipd.

Kako odvaditi psa od kopanja

Kopanje in zakopavanje je, za večino psov, čisto normalno vedenje. Nekatere pasme so bolj, druge manj, nagnjene k tovrstnemu početju.

Kakorkoli, vsak pes lahko, pod (ne)pravimi pogoji razvije takšno vedenje, ki pa ga je možno prevzgojiti s pravo motivacijo in vzgojo.

Da bi bila prevzgoja hitrejša in učinkovitejša, je pomembno najprej ugotoviti razlog tovrstnega vedenja in nato preusmeriti pozornost.

En boljših načinov je, vsekakor, zmanjšati količino stvari, ki jih pes zakoplje (pospraviti oziroma omejiti igrače, dozirati količino hrane) in ga motivirati oziroma preusmeriti njegovo pozornost drugam (sprehod, učenje trikcev, igra,.. ).

Poslušnost je pri samem procesu velikega pomena.

Deli s prijatelji: